среда, 24. јун 2020.


Korać: "Bojkotaši" i oni koji su izašli da kažu - izgubili smo, ali vratićemo se


"N1" AUTOR:
23.06.2020. |21.44

***

 komentar


Korać, opet? Od 16 lidera DOS njih 14 bilo protiv (a u toj većin je bio i Korać) 6 otobra 2000 (tj. protiv lustracije) a samo njih dvoje za lustraciju (Đinđić, Čanak). To je bio jedninstven trenutak da se Srbija oslobodi DDR-Srbije (načina vladanja kao u DDR). Pošto je to propušteno, gde smo posle 20 godina?

Mi koji smo to govorili i 1990, kao i 2000.  - da bez lustracije (DDR načina vladanja kao i ljudi koji su bili okosnica tog sistema) - Srbija nema nikakvu budućnost (do da nastavi sa propadanjem i nestajanjem) smo proglašeni "ekstremistima"; tvrdilo se tada da će sistem "sam od sebe da evoluira" iz DDR-države u normalnu građansku demokratsku državu.

Za 30 g (ili 40 g jer Tito je umro 1980.) šta se zapravo dogodilo? Potpuno je unuštena "primarna matrica kulture" to je  temelj jednog društva od njega zavisi kako mislimo, kako zaključujemo, kakve su nam sposobnosti, kako se ponašamo, kako sarađujemo međusobno, kakav nam je moral...., znači od "primarne kulturne matrice" (pogled na svet, normi, vrednosti,...) zavisi budućnost jednog društva. Zanimljivo je da mi svih tih 30 g nemamo kritičnu masu elite koja bi državu i društvo posmatrala baš iz tog najvažnijeg ugla "stanja primarne kulturne matrice". Podsetimo se i ekonomija, politika, mediji, prosveta, zdravstvo,...., bilo šta u jednom društvu je onakvo (u onakvom je stanju) kakve su u praksi te primarne kulturne matrice, te matice "indukuju" ponašanje građana... Posledice? Više generacija naše omladine je vaspitano ne u tradiciji građanskog društva nego u tradiciji despotskog društva, umesto građana proizvode se podanici! Zato Srbija svakim danom sve više i više liči na Andrićevu "Prokletu avliju"!


Zoran Stokić
24. 06. 2020.


Нема коментара:

Постави коментар