понедељак, 29. јул 2019.


Aleksej Kišjuhas : "Diploma jeste važna"


Diploma je samo papir“ je popularna tvrdnja, zajeb i zabluda mahom za – one bez fakultetske diplome. I za one roditelje, srodnike i šatro „moderne“ građane koji su u to poverovali....

"Danas" Piše: Aleksej Kišjuhas 28. jula 2019. 08.50



***


Još jedan od neobjavljenih komentara u Danas:


***


Bilo koju društvenu strukturu možemo razumeti samo ako smo u stanju da shvatimo kako je ona nastala. Obrazovanje činovnika za potrebe komunističke despotske administracije od 1945. bilo je u nadležnosti pre svega Pravnog, Ekonomskog fakulteta i drugim iz sfere društvenih nauka. Dovoljno je pregledati skripte i udžbenike pomenutih fakulteta od drugog svetskog rata pa do danas i zaključiti da se tu nisu izučavale pravne i ekonomske nauke kao na zapadnim fakultetima nego da je tu stvaran kadar poslušnih despotskih činovnika. Da bi se takav kadar stvorio trebalo je studentima temeljno uništiti svako kritičko mišljenje. Umesto naučnih metoda i teorija saznanja tu je korišćena Marksova i Heglelova dijalektika, na isti način na koji je u otomanskim medresama, koje su bile u nadležnosti ulema, bio korišćen Kuran. Despotski sistem je u kvalitativnom smislu različit ne samo od monarhije i republike nego i od robovlasničkog i feudalnog sistema. Birokratski despotski aparat je sprečio razvoj privatnog trgovačkog i industrijskog kapitala, uopšte sprečavao je postojanje bilo kakvog kapitala koji je samostalan - jer kao takav mogao bi da postane i nezavisna politika moć. Znači niti postoji svest (kritična masa) niti postoji privatni kapital koji bi učinio da su naši fakulteti autonomni. Jedini načina za evropeizaciju Srbije, civilizovano preživljavanje, je prevladavanje našeg despotskog nasleđa; neka nam autor kaže kao se to postiže?


Ps. možda nekom slučajnošću ovo moje pitanje ipak stigne do autora (Alekseja Kišjuhasa), a možda i odgovori na ovo pitanje?


Zoran Stokić
29. 07. 2019.


Нема коментара:

Постави коментар