субота, 31. август 2019.


"Компјутери ће нас надмашити у сваком погледу"
 Политика Online четвртак, 29.08.2019.

ШАНГАЈ  Извршни директор америчке компаније „Тесла” Илон Маск је изјавио да рачунари у све више сфера постају паметнији од људи и да ће се тај тренд наставити.

„Знатно ће нас надмашити у сваком погледу. То вам гарантујем”, рекао је Маск на Светској конференцији о вештачкој интелигенцији у Шангају, где је на бини говорио заједно са директором кинеске Алибабе, Џеком Ма, преноси Си-Ен-Би-Си.
Маск је дао пример како вештачка интелигенција годинама напредује и како је данас способна да се такмичи са људима у шаху и у кинеској друштвеној игри Го.
„Ваш мобилни телефон би могао буквално да уништи светског првака у шаху,” рекао је Маск у обраћању Ма, преноси Танјуг.
С друге стране, Џек Ма је имао другачије мишљење, наводећи да је немогуће да машине контролишу људска бића.



 **********


Mi nismo računari. Formalno-logičko dokazivanje je samo deo vrste Homo sapiens  i naše "naučne priče" postoje čitavi delovi nauke koji se ne mogu formalno-logički urediti, te nam je zato potrebna "kritičko mišljenje, "učenje na greškama", "retorika", "polemika", da nas uputi u davanje "dobrog razloga" u stvarima o kojima prosuđujemo. Kada je Njutn, na primer, vođen "dobrim razlozima", uveo koncept gravitacije – budući da taj koncept nije mogao da se formalno-logički izvede iz razumljivih principa – Lajbnic ga je optužio da se bavi "okultnim kvalitetima i da uvodi čudesa u prirodnu filozofiju"...Korak kojim se u nekoj teoriji dodaje neki novi bazni pojam ili aksiom – ne može se shvatiti mehanicistički, ne može se formalizovati. Taj stvaralački korak je slobodna igra ljudskog duha, pronalazak iznad logičkih procesa. On je središnji čin imaginacije vrste Homo sapiens u nauci i jednak je činu stvaranja nekog umetničkog dela on je slučajan i neponovljiv.


31.08.2019.
Зоран Стокић

Нема коментара:

Постави коментар