понедељак, 14. октобар 2019.


Peter Handke Nobel 2019
 za književnost

"Handkeov paradoks"



*********


Nobel nagrade u književnosti, najbolje pokazuje "prva" 1901. koja je umesto Tolstoju data Sully Prudhomme  (Sili Pridom). Nagrade daje "neki" žiri po "nekim" kriterijumima" – te su nagrade uvek subjetivne (nema tu objektivnosti, niti je u umetnosti može biti). Slično, kod nas, prva NIN-va nagrada 1954. za roman godine, nije dobio Andrić za "Prokletu avliju" nego je data Dobrici Ćosiću za "Korene"; to je bio izbor ranga - kao kada bi neki žiri za slikarstvo - birao između neke slike Pikasa i slike "najive", na primer, Zuzane Chalupove. U bilo kojoj umetnosti 99% je zanat a samo 1% talenat. To se najbolje vidi u istinitom događaju izbora kantora za Thomasschule u Lajpcigu 1722. gde J.S.Bah nije primljen u prvom krugu glasanja, ispred njega su bili Teleman, Faš (čija je dela J. S. Bah prepisivao svojom rukom), Graupner... svi oni su SAVLADALI ZANAT KOMPONOVANJA. Ili imaš zanat ili nemaš. Bah je primljen jer je prvih 6 sa liste odusalo sa konkursa.



***


Ni "manje ni više" na prekinutoj konferenciji sa novinarima u Austriji Handke je izjavio: "dolazim od Tolstoja, dolazim od Homera, dolazim od Servantesa". Koji bi pisac na planeti Zemlji pri zdravoj pameti ovo za sebe izjavio? Nijedan osim Hadkea.




*********

Ps. Najbolji komentar na ovu temu napisao je na sajtu B92 @CATAPA


"Pa nije Handke ovde ni obožavan od onih koji su ga čitali, nego od onih koji nikoga nisu čitali, uključujući i Handkea. To je inače jedan zgodan paradoks, "Handkeov paradoks", nešto kao kompozitor muzike za gluve; kada bi se desilo da im se sluh vrati, njega više nikada ne bi slušali. Kao i Handke koji je velik samo dok ne počneš da čitaš.

Nakon Dilana koji je dobio prvu Nobelovu nagradu za književnost za nepismene, nagrada Handkeu je u dobroj meri u istom trendu književnosti za one koji možda i iz principjelnog razloga ne čitaju knjige. Mada, možda nisu nužno i nepismeni, nego neće.".
(CATAPA21. oktobar 2019 23:33





Zoran Stokić
Beograd 
14. 01. 2019.

Нема коментара:

Постави коментар