четвртак, 21. новембар 2019.


Sterotip o Markoniju  versus Tesla  
(Razlika između Tesle i Edisona?) 
(da je Pupin kumovao krađi Teslinog patenta – stao na stranu Markonija. A kao krunski dokaz uzima se to što je Vrhovni sud 1943. poništio nekoliko patenata Markoniju)



Zbog finansijskog spora između kompanije Markoni i vlade SAD (trebalo je da SAD vrate toj kompaniji grdan novac, pa su se vlasti dosetile "orvelovskog" trika), Vrhovni sud SAD je 1943. g. doneo odluku o nekoliko Markonijevih radio patenata kojom se patentna prava vraćaju drugim pronalazačima, a to su bili Oliver Lodge, John Stone i Nikola Tesla. Odluka se nije odnosila na Markonijeve originalne radio patente, a sud je izjavio da njihova odluka nema uticaja na Markonijev prioritet oko patenta za  prvi radio prenos. Istorija "prepravljena", pa SAD nisu više bile dužne da obeštete kompaniju Markoni!

Đak Kirhofa i Helmholca – Herc – dopunio je Maksvelove jednačine elektromagnetizma i došao do novih otkrića; jedno od njih je i da električni signali mogu putovati kroz vazduh (kao što je bio prorekao Faradej), što je bila baza za otkriće i izradu radija; 1888. Herc je proizveo "hercove" talase i put ka bežičnom prenosu talasa bio je otvoren! "Naučni fenomen" - nevidljivi oblik svetlosti - "biznismeni" i inženjeri  su pretvorili u komercijalne talase. Jedna slučajnost - Hercova prerana smrt 1894. - dovela je do publikovanja njegovih brojnih radova uključujući i eksperimente - prenosa i detekcije - radio talasa; Markoni se kretao na tom TRAGU prepravljajući (usavršavajući) Hercove antene. Razvio je uređaje, poput prenosivih predajnika i prijemnih sistema... I kao najvažnije - bio je uspešan u LOBIRANJU, traženju moćnih finasijera koji će platiti SKUPE eksperimente (mornarica Velike Britanije, vlada VB, mornarica SAD...) i tako je prvi - pomoću veoma visokih antena - prenosio signale preko mora (6 km), pa između Engleske i Francuske..., pa između kopna i brodova, pa između Engleske i SAD...

Život Tesle i Pupina je trebalo da bude paradigma za obrazovanje naše omladine - ali je to sprečeno. Bavljenje naukom i inženjerstvom (kao uostalom i bilo čime) da li po modelu "Tesla" (izolovan od drugih, sam) ili "Pupin" (u saradnji sa drugima)?



***


Razlika između Tesle i Edisona? 

Tesla je solo igrač a Edison je timski igrač ("tim je sve – pojedinac je ništa"!). Edisonov glavni izum bio je stvaranje laboratorije za industrijska istraživanja 1876. g. u Menlo Parku u Nju Džerziju (koja je obuhvatala dva gradska bloka). Tu su se čitavi timovi istraživača (oko 1000 njih) bavili  tehnološkim inovacijama ili poboljšanjam postojećih rešenja u hemiji (8 hiljada hemikalija), fizici, elektrotehnici, mašinskoj industriji.  Zaveden je kao trovac 1093 patenata (SAD, Nemačka, VB, Francuska). Osnovao je 14 kompanija, uključujući Dženeral elektrik, još uvek jednu od najvećih kompanija na svetu. Između ostalog izumeo je i filmsku kameru (sve u vezi filma) čak je snimio i 1300 filmova....



Zoran Stokić
21. 11. 2019.

Нема коментара:

Постави коментар