недеља, 30. децембар 2018.


Problem Srbije nije samo politički 



Nažalost naša kulturno-politička elita nije (naročito) od 1980-1990 naučila naš narod koliko su važne „kulturne matrice življenja“?

Srba i engleza je u srednjem veku bilo brojno isto oko 1.5 miliona, sada je njih u Britaniji (Australiji, SAD; Kanadi…) oko 150 miliona, a nas jedva oko 10 miliona. Oni su oko 400 godina direktno ili indirektno „vladali svetskom politikom, trgovinom, bankarstvom“, stvorili su demokratski parlamentarizam, savremeno građanskio društvo, empirijsku nauku… Otkuda tolika razlika? Iz primarnih kulturnih matrica a tu spada i sistem vrednosti.

U kulturnu matricu Engleza ugrađeno je da vertikalna i horizontalna prohodnost u društvu mora podlegati strogo empirijskom regulativnom principu: praktično postignutim rezultatima (znanje i sposobnost vam „otvaraju vrata“! Znači na dobitku je i društvo i pojedinac).

U despotskoj kulturnoj matrici vladanja (vizantiska, osmanska, komunistička – faza)  – prohodnost se odvija tako što se propuštaju samo podobni (društvo je na gubitku, a na dobitku je samo pojedinac).
Problem nije samo politički – i tu politiku (kao i sve ostalo u nas) – kreirala je pogubna vekovna despotska kulturna matrica.

Нема коментара:

Постави коментар