четвртак, 6. децембар 2018.




"Danas" Fonet 5. 12. 2018.
Gabrijel Felc objavili su prvi CD, snimljen za nemačku izdavačku kuću Drajer-Gajdo, i to sa simfonijom Rajnholda Glijera „Ilja Muromec“...



Već smo se navikli na mediske ne-slobode u Srbiji, evo još jednog neobjavljenog komentara:


Repertoar je najvažniji; potpuno me je razočarao ovaj repertoar koji forsira dirigent iz Nemačke.
Istorija muzike je od svih "istorija" (nauke, religije,....) toliko REDUKOVANA da je zapravo LAŽNA i odmaže kada je u pitanju edukacija - stvaranja i kreacije - jer stavlja težište na božanski talenat a zanemaruje znanje! Nema velikih dela bez "sinteze"! Za sintezu je pored "talenta" neophodno i znanje – kritična masa znanja (neke struke). Sintezom se delovi slažu u nove sadržaje. A da bi bilo sinteze prvo se ta osoba (kompozitor, na primer) upoznaje sa određenim empirijskim problemima i starim rešenjima, pokušavajući da reši te stare probleme na novi način – da stvore nešto još bolje – dogodi se "skok". Ne postoje "prečice" i romantičarska i metafizička stvaranje iz ničega. Preslušati Tommaso Traetta "Sofonisba" (1761.) koja predhodi Glukovoj reformatorskoj operi "Orfej i Euridika"(1762.); Poslušati, uporediti kako je "Don Giovanni Tenorio" Đuzepea Gacanige ( 5.02. 1787.) evolucijom postao Mocartov "Don Žuan" (29.10. 1787)! Ili kako je Paiselov "Seviljski berberin" ("Il Barbiere di Siviglia" 1782. Giovanni Paisiello), evoluirao u Mocartovu "Figarovu ženidbu" (1786.) kao i Rosijevog "Seviljkog berberina". Slično: Pasquale Anfossi "La finta giardiniera (Anfossi)"  (26. 12. 1773) postaje Mocartova "La finta giardiniera"(13.01. 1775.). Uvertira Mocartove "Čarobne frule" Muzio Clementi's B-flat major sonata (Op. 24, No. 2)
Ili kako se Andrea Luchesi - Piano Concerto in F i &  (kao i koncerti: Ševalije de Sen-Žorža, Francesco Durante, Giovanni Paisiella, Čimaroze..., ) - transponuju u koncere i sinfonije Mozarta i Betovena. Dirigenti bi trebali da ožive ta neopravedno zaboravljena dela (muzičke bisere) umesto što se bave gajenjem i ponavljanjem stereotipova ili snobovskim novotarijama (prvi CD Beogradske filharmonije: „Ilja Muromec“).

Zoran Stokić
5.12. 2018. Beograd

Нема коментара:

Постави коментар