недеља, 16. фебруар 2020.


"Kokain nacionalizma"

„Religija je opijum za narod“, čuveno je napisao Karl Marks u „Prilogu za kritiku Hegelove filozofije prava“ 1843. godine.

"Danas" Komentara: 36 Piše: Aleksej Kišjuhas16. februara 2020. 

Ukoliko je religija opijum, onda je nacionalizam – kokain za narod. Naime, poput opijata, heroina ili bensedina, religija fakat ume da umrtvi čovekov bol i patnju, odnosno da umiri, opusti i „spusti“. S druge strane, nacionalizam je taj koji „podiže“.

Nacionalizam kokainski proizvodi euforiju, uzbuđenje i budnost, te ubrzani rad srca, impulsivno ponašanje, i osećanja beskonačne snage i energije kod svojih korisnika.
Istovremeno, kokainska euforija kratko traje, pa stalno zahteva novu crtu ili fiks, za nos, desni ili venu....



 *

"Bojkotom u poraz!"

Srpsko društvo je politički nezrelo.

"Danas"  Komentara: 7 Piše: Nenad M. Kostić16. februara 2020.


Umesto da rade u korist građana, opozicionari bojkotaši prepuštaju građane rđavim vlastodršcima.


Neiskusni aktivisti „1 od 5 miliona“ prednjače u smušenosti – hoće na izbore da bi bojkotovali Narodnu skupštinu pošto uđu u nju!

U politički zrelijim društvima izbori se ne bojkotuju.

Mađarski i turski vlastodršci zloupotrebljavaju vlast kao i srpski, ali opozicija je nedavno pobedila tamo u najvećim gradovima.

U siromašnim državama – i u njima retko – izbori se bojkotuju, i to uglavnom neuspešno...



***
Neobjavljeni komentar u "Danas"


Da li je Srbija (tj preciznije naš narod) 700 g živeo u despotskim sistemima (vizantiska, osmanska, komunistička - faza? Jeste. Kako se iz despotskog sistema PRELAZI u ne-despotski (demokratska repubika, na primer)? Tito je umro 1980 a političko-kulturna elita nam je STRAĆILA 40 godina jer ne zna kako se iz despotskog sistema prelazi u ne-despotski. Ono što je tačno 100% to je da to nije MOGUĆE  URADITI  IZBORIMA. Despotska mašina za ideologiju može da uzme bilo šta pa i na primer "Kokain nacionalizam". To je trivijalna istina!




Zoran Stokić
16. 02. 2020.

Нема коментара:

Постави коментар