среда, 19. фебруар 2020.


""Vladalac", politička biografija Aleksandra Vučića N1"


 *

Principski pogrešan pristup; ne čudi me jer su to radili delovi naše elite koja smatraju da Titov komunizam nije bio oblik "despotskog sistema" i koji su 30 god sprečavali da se pojam DESPOTSKI SISTEM pojavi U MEDIJIMA kao kamen temeljac NAŠE dijagnoze!

U serijalu ni pomena o tome da je Vučić seo na čelo "despotske mašinerije" koju je stvorio Tito i &
Stvara se privid da je pre Vučića u Srbiji bila demokratija!


*

Despotija je stara koliko su stare i same civilizacije. Ono po čemu se ona toliko razlikuje od monarhije i republike – koje podrazumevaju porast nivoa organizacije (zakonodavna, izvršna i sudska vlast su odvojene), kulturni humanistički rast, ljudsko udruživanje, uzajamnu pomoć, sociološku domišljatost – jeste "despotska mašina", prisutna i u zakonodavnoj, i u izvršnoj, sudskoj vlasti, mehanička piramidalna organizacija u kojoj je ljudski život nešto što je najjeftinije. Mi smo straćili 200 god nove državnosti u metamorfozama despotske političko-kulturne matrice
Jednolični, neumorni (da li i neumitni?) pratilac Srba – despotski fluid – sprečio nas je da proživimo spontano vrenje feudalizma, humanizma i renesanse evropskih gradova i univerziteta, liberalnog kapitalizma – i pred tom činjenicom se više ne smeju zatvarati oči. Kod onih koji žele da učestvuju u stvaranju budućnosti Srbije mora da postoji svest o tome da bez tog spontanog vrenja, na žalost, nije moguće stvoriti zdrav sistem vrednosti, a bez tog sistema nemoguće je zamisliti današnje evropske monarhije i republike, pa ni evropsku Srbiju. Ono što bez tog sistema vrednosti može da postoji jeste, kao i do sada, samo jedna od brojnih 700 godišnjih metamorfoza despotije – vizantisko, osmanska, komunistička (Tito/Milošević/Koštunica/Tadić/Vučić) – faza.


Zoran Stokić
19. 02. 2020.

Нема коментара:

Постави коментар