петак, 16. октобар 2020.

 

5 oktobar 20 godina kasnije

 

 *

 

Bez 6 oktobra 2000. to je bio "klasičan prevrat" tj. "greška u koracima". Učinak DOS bio bi drugačiji da su razumeli sociološke ideje koje je uveo Monteskje u "Persijskim pismima" i "Duhu zakona", Ivo Andrić u "Prokletoj avliji", Karl Witfogel u "Orejnatalnoj despotiji".


Despotija se temelji na centralnoj vlasti i slabom privatnom vlasništvu (vlasništvu koje za sobom ne povlači ozbiljnu političku moć). Pošto nije bilo 6 oktobra nije bilo ne smo političke nego ni ekonomske tranzicije. Kao što je kazala Mira Marković: "Oćete kapitalizam? Imaćete ga sa nama kao kapitalistima"!  Sada "centralna vlast" apsolutno sve drži u svojim rukama: političku vlast (sve tri grane vlasti), ekonomiju. To se belodano vidi u mediskoj ravni. U Srbiji više ne postoje mediji.


 

*

 


Kakva srednja klasa takva i država (Aristotel). Naša je srednja klasa pokazala da nije u stanju da u Srbiji izgradi građansko demokratsko društvo – to se dešava zato što ili ne poznaje ili što pocenjuje najstariji društveni sistem despotski. Kao što smo u biologiji i medicini pocenili viruse koji postoje preko 3 milijardi god – a to dugo postojanje pokazuje da su virusi  šampioni preživljavanja -  slično smo u sociologiji,  politici i ekonomiji  pocenili vitalnost, moć preživljavanja, najstarijeg društvenog sistema vladanja despotskog; despotska država=birokratska država, opstaje preko 6 hiljada god, od prvih civilizacija: Sumer, Kina, Indija, Persija,  Egipat, Vizantija, Osmansko carstvo, do komunističkih, današnje Kine, Severne Koreje; današnjeg Irana i tsl. Sama matrica, način upravljanja i u komunističoj despotiji ostao je isti kao i u starim orijentalnim, u kojima, kao prvo, despot ne veruje nikome. Shodno tome, despota nisu obavezivali nikavi zakoni. Kao drugo, u fiskalnoj sferi, na poslovnom planu, u sudskim procesima i tsl. - despot je sistemom zakona (koje je mogao menjati po potrebi) stalno držao svoje potencijalne konkurente u stanju političke rescepkanosti. U vojsci, policiji i obaveštajnoj službi imao je fizička sredstva totalne kontrole i mogao je neprestano da se služi terorom da bi postigao svoje ciljeve. Moć orijentalnih despotija direktno je proizilazila iz psihologije straha i apsolutne nesigurnosti, koja je sistematski razvijana kod svih podanika. Neslobodni podanici imali su samo jednu brigu - oko svakodnevnog preživljavanja.



Zoran Stokić

15. 10. 2020.

 

Нема коментара:

Постави коментар