четвртак, 21. јануар 2021.

 

Veliko otkriće u Egiptu:

Nađen hram star 4.000 godina i "Knjiga mrtvih"

 

Bivši egipatski ministar za antikvitete i poznati lokalni arheolog Zahi Havas, otkrio je detalje o velikom otkriću - drevnom pogrebnom hramu u velikom nekropolisu južno od Kaira.

 

IZVOR: TANJUG ČETVRTAK, 21.01.2021. | 14:20 -> 10:10

 

Havas je rekao novinarima da je tim arheologa iskopao hram kraljice Neit, žene kralja Tetija, prvog kralja Šeste dinastije koja je vladala Egiptom od 2.323. godine pre nove ere do 2.150. godine p.n.e.

Arheolozi su pronašli i četiri metra dugačak papirus na kome su tekstovi iz Knjige mrtvih, koja je kolekcija "čini", sa ciljem da vode mrtve kroz podzemni svet drevnog Egipta, preneo je AP.

Havas je rekao da su pronađeni i grobni bunari, sarkofazi i mumije, koji datiraju iz Novog carstva, koje je bilo u Egiptu, veruje se, između 1570. godine pre nove ere i 1.069 p.n.e.

 

 

***


Komentar


***

 

Stari Egipat je - idealna laboratorija nauke - pošto je bio izolovan, odsečen  od svojih suseda, pustinajma, morima, planinama. Rajdn je otkrio papirus 1862. (dešifrovan 1875.) „naučnog“ sadržaja u kome kraljev pisar Ahmes 1750 p.n.e. koristi račun s razlomcima, geometrisku i aritmetičku progresiju, izračunava površine i zapremine figura, koristi se brojem „pi“=3.16, elementima trigonometrije; a ti su proračuni korišćeni pri gradnji piramida. Geometriska znanja su dalje pomogla egipćanima da posmatraju prividna kretanja Sunca i da stvore Astronomiju, pomoću koje su sastavljali kalendare života faraona (prvi 3315 p.n.e Menes) i kalendare poljoprivrednih radova. Iz tih i drugih papirusa otkrivamo da je u Egiptu započela specijalizacija (struke): Putari, pisari, glasnici, predvodnici, nadzornici, činovnici – jednom rečju "izumeli" su birokratiju – kao neophodnu kariku između faraona i radnika. Kičma carstva, bez koje u tim sušnim područjima nije bilo moguće preživeti bio je hidraulični sistem za navodnjavanje koji se protezao duž celog carstva i koji je „zahtevao“ centralističku vlast koja je kordinirala beskonačnim radovima. Iz tih „knjiga mrtvih“ ne izlaze zli duhovi, vradzbine, kletve, kako se neki naši sunarodnici plaše, već iz njih saznajemo način mišljenja, pogled na svet egipćana, uočavamo da su oni bili samo "kapi vode" u velikom "vodenom toku" sve do pojave prve "individue" Ehnatona.

 

Zoran Stokić

21.01.2021.

Нема коментара:

Постави коментар