субота, 13. фебруар 2021.

 

Životinje i tehnologija: Svinje koje umeju da igraju video igre

 

Uprkos lošem vidu i nedostatku palca, Hamlet i druge svinje bi mogle da nauče da budu dobri gejmeri.

 

IZVOR: BBC PETAK, 12.02.2021. | 14:38

 

Svinje mogu da igraju video igre, otkrili su naučnici, testirajući četiri životinje koje očigledno vole zabavu. Četiri svinje - Hamlet, Omlet, Eboni (Garava) i Ajvori (Slonovača) - obučene su da koriste džojstik za usmeravanje pokazivača na ekranu. Istraživači su rekli da sama činjenica da su svinje shvatile vezu palice i igre "nije zanemarljiv podvig". Svinje su čak nastavile da se igraju kad se razbila hranilica - očigledno zbog potrebe za društvenim kontaktom. Svinjama se obično daje hrana kao nagrada kada preskoče nivoe igre. Ali tokom testiranja hranilica je pukla - što nije omelo svinje da, uz ohrabrivanje istraživača, nastave da prelaze nivoe igre.

 

"Ovakva studija je važna jer, kao i kod svih živih bića, način na koji komuniciramo sa svinjama i šta im radimo utiče na njih i stalo im je", rekla je vodeća autorka dr Kendes Kroni. Istraživački tim je ocenio i da je činjenica što svinje uopšte mogu da igraju video igre - s obzirom da su dalekovide životinje bez ruku ili palca - bila "izuzetna". Ali nije im bilo lako. Od dve jorkširske svinje, Hamlet je bio bolji u igri od Omleta, ali obe životinje su se mučile kad je nivo postao teži - pogađajući jednu metu za nešto manje od polovine potrebnog vremena. Svinje rase Panepinto pokazale su veće razlike u igračkim veštinama - Ajvori je bilo potrebno dvostruko više vremena da pogodi mete nego Eboni.

 

Ali istraživači su i dalje bili zadovoljni što su pokušaji bili namerni i usredsređeni, a ne nasumični. To znači da su "svi donekle stekli vezu između džojstika i kretanja kursora". Kejt Danijels, sa farme Vilou u Vorčesteru, rekla je za program BBC Radija 4 da iako su naučnici, možda, impresionirani, "ovo i nije neko iznenađenje nikome ko radi sa svinjama". "Ne igraju Majnkraft (Minecraft) - ali to što mogu koriste situaciju da bi dobile nagradu uopšte nije iznenađenje." Parafrazirala je citat koji se često pripisuje britanskom državniku Vinstonu Čerčilu: "Psi se ugledaju na vas, mačke vas gledaju s visine, a svinje vas gledaju pravo u oči". Dodala je: "Kada svinju pogledate pravo u oči, možete da steknete utisak da iza njih ima inteligencije."

 

Ipak, svinje se ne mogu uporediti sa ljudima dok igraju igre - ili čak manje inteligentni primati. Ista vrsta eksperimenta pokušana je sa šimpanzama i drugim vrstama majmuna, koji imaju prednost palčeva i koji su mogli da zadovolje mnogo veće zahteve istraživača. Istraživački rad objavljen je u časopisu Granice u psihologiji (Frontiers in Psychology).

 

 

***

 

Komentar

 

***

 

Šta su neneamravane posledice savremenog sveta, savremene nauke i tehnike proizašle odatle, a te su tehničke proizvode  (pa i beskonačne video igrice - koje naravno mogu igrati i svinje) - proizveli i u upotrebu stavili - "despoti profita"? Proći evoluciju u kontra smeru, vratiti se na početak – napraviti "involuciju" to je pre svega povratak na nezrelu, narcističku opsednutost vlastitim egom, koja ima veoma malo obzira prema drugim ljudima ili svetu kao celini. Deca, a i odrasli na planeti Zemlji ne mogu se odupreti tim ego-novotraijama pa potpuno liče na jedan eksperiment koji je urađen sa grupom majmuna. Dato im je ogledalo; opsednuti ogledalom majmuni su zaboravili na svoj život, prestali su čak i da se hrane, samo su se ogledali, ogledali....

 

Zoran Stokić

13.02.2021.

 

 

Нема коментара:

Постави коментар