петак, 9. септембар 2022.

 

Kralj Čarls III: Duboka posvećenost Elizabete II definisala je ceo njen život

 

 

SVET Autor:N1 Beograd, BBC09. sep 202219:311 komentar

 

Play Video

 

Engleski kralj Čarls Treći obratio se naciji prvi put posle smrti svoje majke, kraljice Elizabeta Druge i rekao da zaklinje da će služiti građanima sa lojačnošću, poštovanjem i ljubavlju.

„Pored lične tuge koju oseća cela moja porodica, sa mnogima od vas u Ujedinjenom Кraljevstvu, u svim zemljama u kojima je kraljica bila šef države, u Кomonveltu i širom sveta, delimo duboku zahvalnost za više od 70 godina u kojima je moja majka kao kraljica služila ljudima toliko nacija“, rekao je, prenosi BBC.

Kako je kazao, 1947 godine, na njen 21. rođendan, obećala je u obraćanju iz Кejptauna Кomonveltu da će svoj život, bilo da je kratak ili dug, posvetiti službi svom narodu.

„To je bilo više od obećanja. To je bila duboka lična posvećenost, koja je definisala ceo njen život“, kazao je kralj.

Čarls Treći je ocenio i da će se njegov život promeniti pošto preuzme nove dužnosti.

„Neće biti moguće da toliko truda i energije ulažem u humanitarni rad i pitanja do kojih mi je toliko stalo, ali znam da će taj važan posao biti nastavljen pošto sam ga poverio drugima“, rekao je kralj.

Istakao je i da je ovo vreme promena i za njegovu porodicu.

„Računam na pomoć punu ljubavi moje drage supruge Kamile. Odajući joj priznanje na vršenju javnih poslova od početka našeg braka pre 17 godina, ona postaje Kraljica supruga. Znam da će ispuniti zahteve svoje nove uloge i da će joj biti posvećena, te da ću moći da se oslonim na nju“, kazao je Čarls Treći.

On je objavio da će njegov sin, princ Vilijam, kao prestolonaslednik nositi titulu princa od Velsa, a da će naslediti i titulu vojvode od Kornvola koju je Čarls do juče imao. Samim tim, princeza Kejt, Vilijamova supruga, sada će postati princeza od Velsa. Kejt će tako postati prvi član kraljevske porodice koji će nositi titulu princeze od Velsa, posle od Vilijamove pokojne majke, Dajane, princeze od Velsa, koja je stradala u saobraćajnoj nesreći u Parizu 1997. godine.

U govoru, kralj se obratio i svom mlađem sinu vojvodi od Saseksa i njegovoj supruzi.

„Izražavam ljubav princu Hariju i Megan dok nastavljalju da grade svoje živote preko okeana“, rekao je.

Kralj je svoje obraćanje završio sledećim rečima.

„Mojoj dragoj mami, dok počinje svoje poslednje veliko putovanje kako bi se pridružila mom dragom, pokojnom tati, samo želim da kažem – hvala. Hvala na tvojoj ljubavi i posvećenosti našoj porodici, kao i porodici naroda kojoj si služila toliko odano svih ovih godina“, rekao je Čarls III.


 

***

Komentar

***


Kao što je kazao naš Slobodan Jovanović "kulturni ideali daju vrednost naciji... da nije kroz vekove bilo engleskog 'dzentlmena' ne bi bilo ni engleske nacija" ni te države." Od 12 veka funkcija dvora je bila da uz pomoć dvorskih manira promoviše „civilizovanost“ i čestitost koja je bila povezana sa idealom mudrosti, umerenosti, saveza hrabrosti i skromnosti, razumnost, na primer, "priručnik" - D.Beccles (vitez na dvoru Henrija II): "Liber Urbani"! Institucija Fideicommissum iz rimskog prava prenela se na Zapadni deo rimskog carstva ali ne i u Vizantiju. U Engleskoj aristokrata bi samo prvorođenom sinu ostavljao imanje i titulu – na taj način se imanje nije smanjivalo, titula se nije gubila, odatle je proizilazila velika politička moć aristokrata koje su zato mogle da se suprotstvaljaju kralju. Dok u Vizantiji teokrate vladaju apsolutistički, 25-ica engleskih barona primoravaju 1215. engleskog kralja da potpiše "Veliku povelju" koja bitno ograničava kraljevu vlast – ona sadrži 2 osnovna - načela, koja i danas, kao i 1215, predstavljaju osnov ustava 1) da u državi postoje izvesni zakoni koji su toliko potrebni kao osnova političke organizacije da ih kralj, ili kako bismo danas rekli vlada, moraju slušati; 2) ako vlada odbije da sluša ove zakone, narod ima pravo da je silom na to natera, pa čak i da je zbaci i postavi drugu umesto nje. To je omogućilo parlamentarizam, slobode, nauku, industrisku revoluciju...Kruna je simbol te tradicije. A Elizabeta II je unapredila "Liber Urbani"!


*


A mi evo ni u 21 veku još uvek nemamo vlast koj bi bila čuvar i garant vladavine zakona, nego je kao i u Vizantiji iznad zakona!

 

ZoranStokić

9.09.2022.

Нема коментара:

Постави коментар