четвртак, 8. септембар 2022.

 

Preminula kraljica Elizabeta Druga, Čarls novi kralj, Britanci tuguju

 

SVET Autor:N1 Beograd, BBC, Beta, Hina/Reuters, CNN, AFP08. sep 202219:32 > 22:5489 komentara Izvor: REUTERS/Andrew Boyers

 

https://rs.n1info.com/svet/preminula-kraljica-elizabeta-druga/

 

Engleska kraljica Elizabeta Druga preminula je u 97. godini, nakon što je bila pod medicinskim nadzorom u njenom zamku Balmoral u Škotskoj. Vest je potvrdila kraljevska porodica na Tviteru. Njen sin Čarls Treći postao je novi kralj. Elizabeta II bila je monarh Velike Britanije i 14 drugih kraljevskih zemalja Komonvelta i vrhovni poglavar Crkve Engleske. Na presto je stupila 6. februara 1952, a svečano krunisanje, naredne godine, prvo je koje je prenosila televizija.

Izdvojeno:

U Generalnoj skupštini i SB UN minut ćutanja za preminulu Elizabetu II

Karađorđević: Elizabeta Druga bila neverovatna žena, kumstvo je sveta veza

Novi kralj Čarls: Uteha u spoznaji poštovanja koje je uživala moja majka

Premijerka: Prošlo "drugo elizabetansko doba", Bog nek čuva kralja

Video: N1/ Reuters/ Agencije

Play Video

Reakcije na vest:

22:54

Svetski lideri iskazuju poštu preminuloj kraljici

Svetski lideri i javne ličnost brzo su večeras reagovali na smrt britanske kraljice Elizabete Druge, odajući počast monarhu koji je vladao 70 godina i upućujući izraze saučešća kraljevskoj porodici i britanskom narodu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je kraljica predstavljala "model kontinuiteta kroz istoriju, čija je smirenost i odanost davala snagu mnogima".

"Naše misli su upućene kraljevskoj porodici i narodu Velike Britanije", saopštila je Bela kuća.

Francuski predsednik Emanuel Makron nazvao je Elizabetu Drugu "prijateljicom Francuske i kraljicom srca". "Njeno Veličanstvo kraljica Elizabeta Druga oličavala je kontinuitet i jedinstvo britanske nacije više od 70 godina", rekao je Makron.

Irski predsednik Majkl Higins pozdravio "izvanrednog prijatelja Irske". "Dok izjavljujemo saučešće svim našim susedima u Velikoj Britaniji povodom smrti izuzetnog prijatelja Irske, sećamo se uloge kraljice Elizabete u dugom prijateljstvu" izmedju dve zemlje sa mučnom istorijom, rekao je predsednik.

Španski kralje Felipe Šesti rekao je da je kraljica oblikovala velika poglavlja u istoriji.

"Njeno Veličanstvo kraljica Elizabeta II je nesumnjivo bila svedok, napisala i oblikovala najrelevantnija poglavlja u istoriji našeg sveta u proteklih sedam decenija", rekao je španski kralj.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravio je "milost, dostojanstvo i odanost" Elizabete Druge.

Izraze saučešća uputili su predsednici Nemačke, Rusije, Ukrajine, Južne Afrike, vlada Argentine i drugi, dok je poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja rekao da je ona bila primer odanosti svom zadatku kraljice.

22:29

Bolsonaro proglasio trodnevnu žalost u Brazilu

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro proglasio je trodnevnu žalost u zemlji posle smrti britanske kraljice Elizabete Druge, navodi se u ukazu objavljenom u Službenom glasniku.

Žalost je proglašena širom Brazila "u znak saučešća posle smrti njenog veličanstva", britanskog suverena, i stupa na snagu čim se dekret objavi u Službenom glasniku.

22:21

U Generalnoj skupštini i SB UN minut ćutanja za preminulu Elizabetu II

Generalna skupština UN i članovi Saveta bezbednosti UN odali su minutom ćutanja poštu britanskoj kraljici Elizabeti II, preminuloj u četvrtak u zamku u Škotskoj.

.............

 

***

Komentar

***

 

 

Od engleza smo mogli naučiti  - ali nismo - da je moguće istovremeno: poštovati tradiciju, ali je u hodu vremeneske evolucije i novih pojmova i potreba - reformisati. Svrha tadicije je u tome da nam pomogne da se socijalizujemo da bi preživeli - ona mora da se predstavi  kritički, ako je bilo grešaka one se moraju popravljati. Englezi su sticajem okolnosti  stvorili - višecentrično društvo: kralj, aristokratijea, crkva, gradovi – parlamentarizam, građansko društvo i liberalizam – a to je omogućilo pojavu  naučne revolucije,  industirske i &.  Engleska je kruna dozvolila - i u tome učestovala - razvoj "liberalnog društva" još od vremena Roberta Grosetesta (1168–1253) pradede-nauke, kancelara Oksfordskog univerziteta (1215/21) koji je unapredio sholastičku analitiku, fiziku, etiku, uveo indukciju i verifikaciju kao metod dolaženja do istine. Sve to  omogućilo je  Englezima da budu gospodari svojih vekova te da budu narod koji je svuda "stizao pre budućnosti". Savremenici Roberta Grosetestea su, na primer, Džingis-kan (1158–1227), Sveti Sava (1175-1236), Aleksandar Nevski (1220–1263). Stalno se previđa činjenica da je 1%  građana, planete Zemelje, iz VB stvolilo prirodne nauke na kojima počiva savremen način života na Zemlji. To nije milo moguće u drugim državama  jer nije bilo institucija koje bi štitile slobode građana.


Zoran Stokić

8.09.2022.

Нема коментара:

Постави коментар