недеља, 18. септембар 2022.

 

 

U Izraelu pronađena grobnica iz vremena Ramzesa Drugog

 

SCITECH Autor:Beta18. sep 202219:06 Izvor: AFP/ Emil Aladjem / Israeli Antiquities Authority

 

 

Izraelski arheolozi saopštili su da su slučajno otkrili grobnicu staru 3.300 godina iz doba faraona Ramzesa Drugog u kojoj su pronašli grnčariju, bronzane predmete i kosti.

 

„Grobnica bi mogla da nam pruži potpuniju sliku pogrebnih obreda iz bronzanog doba“, izjavio je izraelski arheolog Eli Janaj i dodao da je grobnica pronađena pre nekoliko dana kada je jedan radnik bagerom iskopavao zemlju kod Nacionalnog parka Palmahim kod Tel Aviva.

 

Radnik je našao komad kamena kojim je bila prekrivena grobnica.

 

Arheolozi su na tom mestu pronašli drevno posuđe, ćupove, šolje, bronzane predmete, vrhove strela, kao i relativno dobro očuvan ljudski skelet.

 

Predmeti potiču iz perioda Ramzesa Drugog, koji je vladao Egiptom između 1279. i 1213. pre nove ere, a takođe je kontrolisao delove teritorija koja danas obuhvataju područja Izraela, Palestine, Libana, Jordana i Sirije.

 

 

 

***

Komentar

***

 

 

Kako nepromenljive tradicije stvaraju buduće Ide Amine ili Pol Potove ili nove despote (faraone, sultane, sekretare komunističkih partija). U Africi i Aziji vlast je oduvek bila APSOLUTNA (podanici su njegov posed poput biljaka i životinja)  - i apsolutno izolovana - kralj se ne može videti nikada ili samo u specijalnim prilikama. On ne napušta svoju palatu. Podanici nikada ne vide kada jede. Neki narod može imati više bogova ali samo jednog kralja. Kralj je dragocen, zato živi u izobilju, od njega sve zavisi; poseduje svu snagu koja zemlji daje plodnost, od njega zavise poljoprivredni radovi; tvorac je kiše – on je simbol rađanja i množenja svega; što više protivnika poubija to je njegova magiska moć veća!  Pošto od njega sve zavisi štiti ga pretorijanska garda; koja kada on zakašlje, kine - oni to podražvaju svojim kašljom i kijanjem; ako kralj hramlje i oni hramlju...ako padne sa konja svi padaju sa konja...ako se smeje svi se smeju; ako se kupa svi se kupaju sa njim. To podražavanje govori narodu da - slučajnost ne postoji - on svime time ZAPOVEDA. Kada padne sa konja, komanda je "padajte"! Takođe to podražavnje simbolički pokazuje da kralj sve – UMNOŽAVA! Ako kralj počne stariti njegova je magiska moć ugrožena, može oslabiti, zato mora popiti smrtni otrov, ili biti ugušen – a na njegovo mesto dolazi sin koga je on odredio, uz koga je vrač i pretorijanska garda;  garda tom sinu zapravo pomažu da pobedi u borbi na život i smrt sa ostalom braćom. Svi ostali prestolonaslednici bivaju u tim borbama ubijeni.

 

Zoran Stokić

18.09.2022.

Нема коментара:

Постави коментар