четвртак, 8. септембар 2022.

 

Kubat o Prajdu: Isus bi stao uz ugrožene, ali bi im rekao da ne izazivaju vraga

 

VESTI Autor:N1 Beograd08. sep 202211:2911 komentara Play Video

 

Bivši profesor na Bogoslovskom fakultetu Rodoljub Kubat je, govoreći o Evroprajdu u Beogradu, za N1 rekao da bi Isus stao na stanu onih koji su ugroženi i progonjeni, ali da bi im rekao i da ne izazivaju vraga.

„Siutacija je u čitavom svetu vrlo zapaljiva, treba biti miran. Biće vremena, da se ovo malo smiri“, rekao je Kubat u Novom danu TV N1.

Na podsećanje novinarke N1 da je Evroprajd miran skup, Kubat je odgovorio: „Što se mene tiče, nemam ništa protiv, ja samo sa strane kažem da možda nije pametno.“

Uskoro bi u knjižarama trebalo da se pojavi i Kubatova knjiga „Teologija bunta“, a na pitanje da li je Isus bio buntovnik, on odgovara potvrdno.

„Isus se naslanja na tu jednu tradiciju i on, pošto je Bogočovek, on je par ekselans buntovnik“, istakao je Kubat.

„Kada sam ostao sam, doslovno sam sa ženom i dvoje dece bez primanja (…) onda sam počeo da čitam Njegoša, ali nisam ranije Luču mikrokozmu pokušavao da razumem iz perspektive bunta. Njegoš je počeo da otvara perspektivu kako prevaziđu dijalektičke zamke u koje se upada. Luča mikrokomza najveće delo koje je čovečanstvo videlo“, ocenio je Kubat.

Ključna ideja Njegoševog dela, dodao je, jeste da se na kraju mora stvoriti saglasje između Boga, čoveka i čitave prirode.

Gost Novog dana je dodao i da je bunt nužan i smisao postojanja, jer „iz bunta sve postaje“.

Kazao je i da kako se „Teologija bunta“ izuzetno dopala glumici Bojana Novaković sa kojom se dogovara da se priredi i izdanje na engleskom jeziku

 

 

***

Komentar

***

 

 

O "neizrecivom poroku". Istorija nam ne može kazati, šta u datoj situaciji da uradimo, ali nam može pokazati koje greške da ne ponovimo. Kada su ljudi kroz istoriju nailazili na fenomene koje nisu razumeli, a koji su bitno uticali na njihov dotadašnji način života,  reakcija na to je bila re-varvarizacija! U Evropi 1230-1850 bila je serija "malih ledenih (nepovezanih) doba" – izazvala je: glad, ratove i bolesti (naročito kuga) oličeni su u 3 jahača Apokalipse! Da bi se sačuvala svetovna i sakralna vlast morao se odmah naći  "krivac" – koji je to (leden doba) namerno stvorio. I Inkvizicija ih je pronašla: veštice, jevreji, "neizreciv porok" (homoseksualizam), gubavci! Više vekova su – spaljivani – pripadnici te 4 manjinske grupe, ali ledena doba (kuga) se nisu uklonili. Problem gladi, kuge i tsl.  (izavani  ledenim dobima) nije rešila Inkvizicija ali jeste - nova nauka. A među filozofima i naučnicima  "novog naučnog esnafa" -  koji su pomogli da Homo sapijens preživi - bilo je, gle čuda tj. slučanosti, i pripadnika "neizrecivog poroka" i  &; a naučna revolucija se prelila u industrisku revoluciju – pa se svet u 19 i 20 veku - uvećao - od 1 na skoro 8 milijardi! Šta je tolerancija? Zapitao se nekada davno Volter i rekao: „Tolerancija je nužna posledica saznanja da smo pogrešivi. Grešiti je ljudski." Opštem boljitku vode razumne rasprave i približavanja istini, ali  uzurpacija istine i izjednačavanje istine sa sigurnim znanjem  vodi na lomače starih i novih inkvizitora!


Zoran Stokić

8.09.2022.

Нема коментара:

Постави коментар