недеља, 11. септембар 2022.

 

Pinova palata nekad simbol Zrenjanina, danas potpuno devastirana

 

 

KULTURA Autor:FoNet10. sep 202212:497 komentara Izvor: Printscreen/Nova Barselona

 

 

Pinova palata koja je nekada predstavljala simbol Zrenjanina, danas je potpuno devastirana, a istoričar umetnosti iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin Bojan Kojičić rekao je FoNetu da je sada potrebno uraditi novi konzervatorsko-restauratorski projekat za palatu jer ništa nije urađeno po onom iz 2005. godine.

Kojičić je objasnio da je palata u 2005. godini dobila stalnu zaštitu i da je tada utvrđen konzervatorski-restauratorski projekat za tu vilu izgrađenu 1894. godine.

„Do sada ništa nije rađeno, a kako vreme prolazi za ovo zdanje je potrebno uraditi novi projekat zbog totalnog oštećenja i nestabilnosti zgrade“, rekao je Kojičić i dodao da trajna zaštita znači da se zgrada ne sme rušiti, ali da u Srbiji „ništa ne znači kada je nešto pod zaštitom.“

Grupa ljudi okupljena oko Umetničke asocijacije 2004. godine pokušala je da skrene pažnju javnosti na propadanje Pinove palate osnivanjem Muzeja destrukcije sa sedištem u vili. Godinama su je obilazili, oslikavali enterijer, beležili njeno propadanje, i na kraju odustali.

Direktor Muzeja Rastko Stefanović rekao je za FoNet da je osnivanje Muzeja privuklo pažnju medija i javnosti, ali da nije bilo rezultata.

„U ovom gradu se sve može nazvati muzejom destrukcije, grad je totalno devastiran i celokupna kultura nam se urušava, a ne samo Pinova palata“, kazao je Stefanović.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Sticajem okolnosti, decenijama sam, odlazeći sa posla, od fakulteta do stana, morao koristiti vozila GSP - imitaciju gradskog prevoza u Beogradu. Pri presedanju iz jednog vozila u drugo, svaki dan sam stajao na stanici u ulici Kneza Miloša, smer od centra grada ka Mostaru, kod kuće-vile porodice Bajloni. Vila porodice Bajloni je bila nacionalizovana posle drugog svetskog rata. Nemarom vlasti je ta prelapa vila porodice Bajloni toliko napuštena, da je postala ruina, ruima opasna po nas koji čekamo prevoz i za ostale prolaznike. Takvih objekata je u Beogradu na stotine!

 

 

*

 

 

Da bi se greška popravila mora se znati kako smo je napravili; kako smo tu stigli? Marsistička društvena teorija koja nam je od 1945. obećala "Raj" bila je zasnovana na kolektivnim entitetima: „klasa“, „grupa“, „nacija“ i tsl; metafizičkim pojmovima: „logika istorije“, „društveni totalitet“, „istorijski hod svetskog duha“, „dijalektika protivurečnosti“i tsl a problem je u tome što ti entiteti/pojmovi nisu empirijski objekti. Principska greška, umesto da ta ideologija prati - stvarnost - koju čine naši individualni životi, ona je pratila, te neempiriske entitete i pomoću njih se odvijao život u društvu i državi – planiralo se groso modo, pa je u ime tog utopiskog centralnog planiranja izbrisano predhodno društveno platno tj. ukinute su tradicionalne forme života i vrednosti građanskog društva pre 1945., pa umesto toga, na primer, uvedete kolhoze i tsl. "vrednosti" i onda vrlo brzo stignete do tih materijanih ruina koje su samo posledica duhovnih ćorsokaka. Bez kontinuiteta, evolucije, nije moguće postojanje uspešnog društva. Društvo, kao i saobraćaj, ne trpi nagle poteze, nepoštovanje zakona, diskontinum – jer to prouzrokuje sudare i lomove – haos, koji se vremenom samo uvećava.


Zoran Stokić

11.09.2022.

Нема коментара:

Постави коментар