субота, 23. децембар 2023.

 

Bivša novinarka ne može protiv Putina: Duncovoj nije odobrena kandidatura za izbore

 

 

SVET Autor: Hina 23. dec 202313:50 0 komentara

 

Bivša novinarka Ekaterina Duncova kandidatkinja izbori u RusijiTanjug, AP/Alexander Zemlianichenko

Bivšoj televizijskoj novinarki Ekaterini Duncovoj onemogućeno je da se kandiduje protiv ruskog predsednika Vladimira Putina na izborima narednog marta zbog "grešaka" u prijavi za kandidaturu, objavio je njen predizborni štab na platformi Telegram.

 

Do odluke je došlo svega tri dana nakon što je 40-ogodišnja Duncova podnela prijavu izbornoj komisiji, kako bi bila registrovana kao kandidatkinja. Ona je nameravala da se kandiduje sa programom koji uključuje završetak rata u Ukrajini i oslobađanje političkih zatvorenika.

 

Snimak koji je objavio ruski televizijski kanal prikazuje sastanak centralne izborne komisije, na kojem su svi članovi glasali da se Duncovoj ne dozvoli kandidatura. Putinovi kritičari će, gašenje Duncovine predizborne kampanje, iskoristiti kao dokaz da on neće tolerisati nikakvu stvarnu opoziciju na prvim predsedničkim izborima otkako je počeo rat u Ukrajini.

 

Kritičari izbore smatraju lažnim procesom sa samo jednim mogućim ishodom.

 

Kremlj tvrdi da će Putin pobediti jer uživa iskrenu podršku većeg dela društva, koja prema anketama iznosi oko 80 posto.

 

Čelnica izborne komisije Ela Pamfilova uputila je reči utehe Duncovoj. “Mlada ste žena, sve je pred vama. Svaki minus uvek može da se pretvori u plus. Svako iskustvo je ipak iskustvo”, rekla je Pamfilova.

 

Bivša novinarka Ekaterina Duncova kandidatkinja izbori u RusijiTanjug, AP/Alexander Zemlianichenko

Kada je Duncova prošlog meseca rekla da želi da se kandiduje, analitičari su je različito opisivali kao ludu, hrabru ili kao deo plana koji je osmislio Kremlj kako bi izgledalo da Putin ima konkurenciju.

 

“Svaka zdrava osoba koja planira ovaj korak bojala bi se – ali strah ne sme pobediti”, rekla je Duncova za Reuters u intervjuu u novembru.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Kada bi zaista postojali pošteni izbori u Rusiji između opcije:  Rat ili NE Rat – ubedljivo sa 80% pobeđuje NE Rat (onih 80% "podrške" Putinu bi se istopilo).

Ali isto bi bilo i u Srbiji 1989-2023 da su postojali  fer, pošteni izbori, te da je vladajuća stranka pitala narod Rat ili NE Rat. Sloba bi izgubio sa 80%  Ratovi u YU niti su bili nužni niti neizbežni – njih  je  izabrala (protivno volji naroda) komunistička despotska elita sa ciljem da spreči političku tranziciju despotskog sistema (vizantiska/osmanska/komunistička – faza) u istinsku  parlamentarnu demokratiju (razdvojene 3 grane vlasti i mediji kao četvrta grana). Da spreči povratak Srbije elementima kulture građanskog društva, da spreči postojanje autonomije struka i da spreči ekonomsku tranziciju.

 

Zoran Stokić

23.12.2023.

Нема коментара:

Постави коментар