среда, 6. децембар 2023.

 

Da li je Stiv Voznijak Vučićev „kec iz rukava“: Koosnivač Epla, izmislio računar, preživeo pad aviona

 

 

VESTI Autor: Danas 05. dec 202320:15  Tanjug/Strahinja Aćimović

 

 

Jedan od Vučićevih omiljenih “kečeva iz rukava” u finišu kampanje je susret sa teškašima međunarodne politike. Ništa kao fotografija sa Putinom ili Merkelovom, da podvuče tezu koliko je predsednik Srbije cenjen u globalnim okvirima. Stiv Voznijak nije predsednik, kancelar ili premijer, ali jeste istorijska ličnost. U pitanju je živa legenda Silikonske doline, koosnivač kompanije Epl i čovek koji za sebe kaže da je izmislio lični računar.

 

Taj Stiv Voznijak je danas došao u Srbiju i susreo se sa ministrom finansija Sinišom Malim i Anom Brnabić. Mali ga je odveo na gradilište gde treba da nikne Ekspo 2027, a pritom je osnivaču Epla poklonio korpu organskih jabuka i repliku dukata iz vremena Cara Dušana. Za sutra, planirano je da se Voznijak susretne i sa Aleksandrom Vučićem.

 

Kako Danas prenosi, Stiv Voznijak je rođen 11. avgusta 1950. godine u delu Kalifornije koji je danas poznat kao Silikonska dolina. Nadaren, ali nedisciplinovan, posle godinu dana je napustio Univerzitet Kolorado. Kada se vratio u Kaliforniju, sprijateljio se sa Stivom Džobsom, kasnijim direktorom Epla, firme koju će zajedno osnovati.

 

Ipak, pre nego što su osnovali Epl, Voznijak je radio u više tehnoloških kompanija, od kojih je najpoznatija Hjulit Pakard. Dok je radio u HP-u, Voznijak je 1976. godine dizajnirao svoj mikroračunar, ali kompanija nije bila zainteresovana da ga razvija.

 

Onda su on i Džobs osnovali Epl, a do ulagačkog kapitala došli su primarno od toga što je Džobs prodao kola. Prva “kancelarija” firme bila je u Džobsovoj garaži.

 

Voznijakov inicijalni dizajn, koji će koju godinu kasnije rezultirati računarom Epl II, kompaniji je doneo ogroman komercijalni uspeh, a Voznijaku neformalnu titulu izumitelja ličnog računara. Kada je Epl izašao na berzu, momentalno je posao multimilioner.

 

U februaru 1981. godine je preživeo pad aviona, ali je zadobio povredu glave zbog koje je prvi put duže odsustvovao iz Epla. Postepeno, uloga Stiva Džobsa u kompaniji je postajala sve značajnija, dok se Voznijak sve više povlačio.

 

Voznijak ima troje odrasle dece, petoro unučadi i četiri psa. Nema mesta za nabrajanje svih nagrada i počasnih titula koje je dobio u životu.

 

***

Komentra

***

 

Stiv Voznijak nije tvorac personalnog računara. Uprkos uspehu Altaira, velike kompjuterske kompanije su i dalje smatrale da su ove male mašine domen nekoliko pomalo "uvrnutih" entuzijasta, a ne proizvod za masovno tržište. Ovo nije sprečilo mnoge od ovih istih entuzijasta da osnuju sopstvene kompjuterske kompanije, od kojih skoro sve danas više ne postoje. Postojao je Sol Processor Technologi, koji je dizajnirao Li Felsenštajn koji je nastavio da dizajnira prvi „prenosivi” računar, Osborne 1. Postojao je Cromemco, koji su pokrenula dva studenta Stanforda, i napravio je dodatne ploče za Altair pre nego što je dizajnirao svoje sopstvenih računarskih proizvoda. Vector Graphic je takođe počeo da pravi S-100 memorijske ploče pre nego što je uveo sopstveni računarski sistem. Kompanija pod nazivom IMSAI napravila je klon Altaira i imala je odlikovanje po tome što je imala prvi personalni računar koji je ikada bio prikazan u filmu, Vargames, pre nego što je propalo zbog prevelike ekspanzije i prisilne obuke za menadžment koji je iskrivio fiskalnu realnost. SouthVest Technical Products (SVTP) je napravio mašinu koristeći Motorola-in novi 6800 CPU. U Velikoj Britaniji, NASCOM-1 komplet je pokušao da odrazi uspeh Altaira na drugoj strani Atlantika. Do kraja 1976. prodato je preko 40.000 personalnih računara, pri čemu je MITS prodao približno 25%, IMSAI 17%, Procesor Technologi 8% i SVTP 8%. Bilo je na desetine drugih kompanija koje su prodavale računare. Mnogi od njih su prodali premalo proizvoda da bi se uopšte pojavili na radaru. Za deset meseci, Stiv Džobs i Stiv Voznijak uspeli su da prodaju samo 175 jedinica ručno sastavljene Apple I matične ploče, kojoj su nedostajali tastatura, monitor, pa čak i kućište.

 

Zoran Stokić

6.12.2023.

Нема коментара:

Постави коментар