недеља, 17. децембар 2023.

 

Najčudnija „ovca“ na svetu: Slatka i „lisnata“

 

SCITECH Autor: M. Ž. 17. dec 202307:03 Shutterstock

 

Pogledati fotografiju:

https://n1info.rs/magazin/scitech/najcudnija-ovca-na-svetu-slatka-i-lisnata/

 

Ovce mogu biti strogi vegetarijanci, ali su "potpuni amateri" u poređenju sa ovom vrstom "ovce"- ona je biljojed do te mere da i sama dobija osobine biljke, piše BBC.

Morski puž Costasiella, takođe poznat kao „lisnata ovca“ iz očiglednih razloga – pomalo liči i na list i na ovcu, ali je ime dobila i zbog toga što veći deo svog vremena provodi pasući morske alge.

Ali pošto ne može da svari alge u potpunosti, nekako odvaja hloroplaste (zelene organele unutar ćelija biljke koje pretvaraju sunčevu svetlost u hemijsku energiju) od ostatka obroka i ugrađuje ih u sopstveno tkivo.

Tako ovaj puž predstavlja redak primer životinje koja vrši fotosintezu, inače karakterističnu za biljke.

Ova vrsta puža otkrivena je 1993. na obali japanskog ostrva Kurošima, a može se naći u vodama u blizini Japana, Filipina i Indonezije.

Žive u tropskoj klimi, imaju dva tamna oka i dva roga koji izlaze iz vrhova njihovih glava i izgledaju kao ovčje uši ili antene insekata, pa i zbog toga uobičajeni naziv „lisnate ovce“.


 

***

Komentar

***

 

 

"Morska ovca" je metafora ove jedinstvene topologije – premda bi bolji naziv bio "morski puževi na solarni pogon"! "Costasiella kuroshimae" je vrsta morskog puža, mekušaca bez školjke iz porodice - Costasiellidae - koju je opisao Ichikawa. Trivijalno se naziva "morska ovca" - zbog svog opšteg izgleda, posebno oblika koji joj daje cerate na njegovim leđima koja mogu da podsećaju na ovčiju vunu; kao i zbog odloženog varenja. Naziv "kuroshimae" dobio je zbog mesta na kojem je prvi put uočen: japanskog ostrva Kurošima. Ova vrsta živi kao i većina članova porodice Costasiellidae u tropskim i suptropskim vodama zapadnog Pacifika; sićušni su – u rasponu od 3 mm do 1 cm dužine. Krajnje orginalno rešenje - mladi morski puževi uspostavljaju klepto-plastičnu

("klepto" najpoznatija reč u Srbiji = "Klepto-kratija"

endosimbiozu kada se hrane ćelijama algi, isisavaju sadržaj ćelije algi i odbacuju sve osim hloroplasta - čuvaju hloroplaste u svojim ćelijama koja im oblažu creva. Hroroplast je mesto fotosinteze; hroloplast sadrži hrolofil i koristi energiju Sunca za pretvaranje ugljen-dioksida i vode u ugljenohidrate i kiseonik.

 Zoran Stokić

17.12.2023.

Нема коментара:

Постави коментар