уторак, 26. децембар 2023.

 

Zaharova: Zapad ucenio Srbiju da, šta god radila, ne sme da sarađuje sa Rusijom

 

 

VESTI Autor: Beta 26. dec 202315:46 N1

 

 

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je Zapad ucenio Srbiju da, šta god radila, ne sme da sarađuje sa Rusijom.

 

„Kao ranije Ukrajini, Zapad je postavio uslov Srbiji, da umesto skladnog razvoja u skladu sa nacionalnim interesima srpskog naroda, napravi težak izbor – ili sa Zapadom ili sa Rusijom. Ali, sada je taj izbor formulisan potpuno drugačije, tako da Srbija može izabrati samo Zapad“, rekla je ona.

 

„A poslednji njihovi zahtevi uglavnom zvuče kao ultimatum, šta god da radi Srbija jedino ne sme da sarađuje sa Rusijom“, kazala je Zaharova, prenosi TASS.

 

Prema njenim rečima, Ukrajina je nekada bila uvučena u iste okvire, a sva upozorenja Rusije su bila ignorisana. Ona je dodala da Srbija tokom svoje istorije nije do sada dopustila takav scenario na svojoj teritoriji.

 

„Srbija je izabrala da se vodi svojim nacionalnim interesima. Ona nije pristajala da se povinuje uslovima Zapada“, navela je Zaharova.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Za Zaharovu je sve  što se događa u funkciji spoljne politike Rusije. Ima neuporedivo važnija sfera – primarni elementi kulture (način mišljenja i zaključivanja, sistem vrednosti....) – koji odrđuju kvalitet života i opstanak nekog društva i države. Način mišljenja i zaključivanja u Srbiji danas, otprilike, izgleda kao u primeru sa magnetom. Antički Grci su primetili da određeni "kamen", tj. magnet, ima osobinu da privlači opiljke gvožđa, pripisivana su mu najfantastičnija svojstva - od onih da on ima "dušu", do tvrđenja da ako se magnet premaže belim lukom, on "gubi svoju moć privlačenja"! 1500 godina u to se verovalo nekritički - a to je zato što nije - postojao pojam  eksperiment - kao sudija o tim tvrđenjima. U Srbije vlast i srednja klasa koju je proizvela  (despotu je potrebna srednja klasa jer posredstvom nje ostvaruje svoju vlast), znači u Srbiji vlast i njena srednja klasa ni u 21 veku ne koristi empirijsku metodologijutj. umno sredstvo dolaženja do istine; umesto toga koriste se apsolutnim istinama autoriteta - harizmatskog vođe (despota); istina je ono što on kaže, ostali su tu da slušaju, da se pokoravaju diveći se i strepeći, istovremeno; Iracionalnost ove vlasti gradi se na verovanju (i strahu) u harizmatsku moć vođe. Umesto eksperimantalne metodologije dolaženja do istina u Srbiji u i 21 veku "istina" je hir despota! Normalan, siguran život građana u državama Evrope je proizvod eksperimentalnog metoda dolaženja do istine; nema nijednog opravdanog razloga zašto i mu i Srbiji ne bi u svojoj politici, društvu, privatnim životima - koristili eksperinemtalni metod - dolaženja do istina.

 

Zoran Stokić

26.12.2023.

Нема коментара:

Постави коментар