петак, 29. децембар 2023.

 

 

Ploče su ponovo u modi: Rekordna prodaja vinila, ponovo popularne i kasete

 

 

LIFESTYLE Autor: FoNet 28. dec 202314:18 Pixabay

 

 

Prodaja gramofonskih ploča u Velikoj Britaniji dostigla je ove godine najviši novo od 1990. a među ljubiteljima muzike ponovo su popularne i kasete, što potvrđuje povratak fizičkih nosača zvuka na tržište.

Prodaja vinila porasla je šesnaestu godinu zaredom, i to za 11,7 posto, objavio je BBC, navodeći podatke udruženja British Phonographic Industry (BPI).

Na prvom je mestu liste po broju prodatih ploča je Tejlor Svift sa albumom 1989 (Taylor’s Version), a na drugom su Roling Stonsi sa albumom „Dijamanti iz Heknija“ (Hackney Diamonds) .

Prodaja kaseta je, četvrtu godinu uzastopce, premašila 100.000 prodatih primeraka, navodi BBC.

 

***

Komentar

***

 

Ako klavir i violina sviraju isto visoko C na potpuno istoj jačini, još uvek postoji neki kvalitet koji se oseća drugačije između dve note. Ispostavilo se da se čisti tonovi ne javljaju prirodno, a kada klavir ili violina proizvode visoko C, zvučni talas se sastoji od specifične kombinacije različitih čistih tonova.  CD je bio prvi potpuno digitalni disk koristio je matematiku "čistih tonova". Tvrdnja o superiornosti vinila vezana je za činjenicu da je digitalni snimak - idealizovani prikaz fizičkog zvučnog talasa pomoću "čistih tonova", dok analogni snimak, vinila,  hvata fizičke vibracije u njihovoj punoj frekvenciji. Matematika tipa Furijeova transformacija i tsl opisuje idealizovanu verziju stvarnosti, rekonstrukcija zvučnog talasa iz digitalne datoteke neće savršeno odgovarati vibracijama samog zvuka. S druge strane, analogno snimanje je čisto fizičko. Takođe, kada je u pitanju čuvanje zvuka - digitalne datoteke, problem je bio ograničen kapacitet računara. Zvučni talasi sadrže beskonačan broj tačaka. Računari ne mogu da skladište beskonačne količine informacija. Digitalno skladištenje muzike je moguće zahvaljujući radu matematičara 1930-ih koji su proizveli - teoremu uzorkovanja: "moguće je potpuno ponovo izgraditi zvučni talas koristeći konačan broj tačaka - sve dok su dovoljno blizu jedna drugoj". Da bi se odlučili  između CD (digitalno) i LP vinila (analogno) moramo uzet u obzir i način na koji - radi naš mozak. Dve ključne odluke koje mozak donosi su - koju jačinu i visinu zvuka ćete čuti...to nas uvodi u pravi lavirint, prepun antinomija logike i epistemologije.

 

Zoran Stokić

29.12.2023.

Нема коментара:

Постави коментар