четвртак, 21. децембар 2023.

 

Češka policija: Otac napadača pronađen mrtav, pucnjava nije povezana s terorizmom

 

 

SVET Autor: N1 Beograd, Beta 21. dec 202318:49 > 19:21 2 komentara

 

 

Češka policija saopštila je da je napadač na Univerzitetu u Pragu bio 24-godišnjak iz sela udaljenog 21 kilometar. pronađen mrtav. Policija je tragala za njim i pre pucnjave, pošto je u mestu Kladnu kraj Praga nađen ubijen njegov otac, a policija je pretpostavljala da mladić želi da se ubije, saopštio je šef Policije Češke Martin Vondrouš.

„Oko podne smo dobili informaciju da se 24-godišnji mladić iz sela Hustounj kraj Kladna poverio da se sprema da sebi oduzme život. Zatim je je u tom selu otkriven mrtav otac mladića. Pošto je imao predavanje na Filozofskom fakultetu u Pragu policija je evakuisala tu zgradu, ali ga nije našla“, kazao je šef policije.

Napadač se, međutim, kasnije pojavio u obližnjoj glavnoj zgradi fakulteta i otvorio vatru na studente, a zatim pred policijom pobegao na krov, gde je oduzeo sebi život. Kako je saopštio šef policije, napadač je inspirisan sličnim strašnim napadom u Rusiji, a imao je dozvole za nošenje oružja raznih vrsta, ne samo puške iz koje je pucao danas.

„To je suludi čin koji Češka nije zabeležila u svojoj istoriji, nešto čega se plašimo. Čovek ima probleme i osim što oduzme sebi život oduzme ga i drugima. Ne postoje nikakve indicije da taj akt ima vezu sa medjunarodnim terorizmom“, kazao je ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan.

Policija je zatvorila Trg Jana Palaha na kome se nalazi pomenuti fakultet Karlovog univerziteta, obližnji most ali i oko pola kilometra udaljen stari Karlov most na kome je u ovo doba godine mnoštvo turista. Iz zgrade fakulteta evakuisani su svi studenti i nastavnici koji su se tokom pucnjave zabarikadirali u prostorijama, a pirotehničari proveravaju da li je u zgradi bomba.

Zbog dojave da je podmetnuta bomba policija je večeras evakuisala i Gradsku biblioteku koja se nalazi u istom kvartu Praga. Češki premijer Petr Fijala odmah se vratio u Prag gde je sazvao hitnu sednicu vlade.

 

***

Komentar

***

 

Tragično 17 ubijenih i 24 povređenih.

Od antičkih vremena pa sve do kraja baroka bog Momus - bog kritike - bio je kao i muze inspiracija piscima; kako je vreme odmicalo, zbog svoje kritike proteran sa Olimpa i prognan sa neba na Zemlju – tu je postao „dvorska luda“. Kada smo ga zaboravili - Svet se ubrzano umnožio i "poludeo"

Još je Zevs pokušao da reši problem ondašnje prenaseljenosti tako što je izazvao tebanski rat. Međutim, u tom ratu nije izginulo mnogo ljudi, pa je Zevs odlučio da ih pobije gromovima i poplavama. Momus ga je kritikovao i posavetovao da umesto toga sa smrtnicom izrodi ćerku – lepoticu (večni izvor budućih ratova); rođena je Jelena, koja je odvela Grke u Trojanski rat. Bogovi su imali veoma nesavršeno nebo bez Momusa. Trebao im je neko da ih kritikuje kada rade loše stvari, bez njega bi postali neodgovorni i pospani. Zaboravljenog Momusa u životu su održavali filozofi, naučnici i umetnici, posebno Alberti, Erazmo, Bruno, Bekon, Milton, Lili, Hendl, Arne. 

U dve Ezopove basne opisan je Momus; tri boga (Zevs, Atena, Posejdon) traže od njega da proceni vrednost njihovih kreacija: čovek, kuća i bik. Dobili su negativne kritike: Čovek nije bio dobro napravljen  jer nije bilo prozor na grudima – pa se nije moglo pogledati u njegovo srce i videti šta on zaista misli. Kuća nije dobra jer se ne može pomeriti da bi se zli komšija zamenio za dobrog. 

Svet je postao užasno "neodgovoran" i "pospan", kao što je kazao Ivo Andrić: "Kad bi ljudi znali koliko malo pameti  upravlja  svetom, umrli  bi  od  staha"!

Zoran Stokić

21.12.2023.

Нема коментара:

Постави коментар