среда, 12. октобар 2022.

 

NASA: "Dokazali smo se kao branioci planete"

 

 

Američka svemirska agencija saopštila je da je njen nedavni pokušaj da skrene putanju asteroida bio uspešan.

 

IZVOR: B92 UTORAK, 11.10.2022. | 20:45 Foto: Profimedia/NASA/Johns Hopkins APL via CNP

 

Naučnici su sada potvrdili da je orbita 160 metara široke svemirske stene poznate kao Dimorfos izmenjena kada je sonda Dart udarila u nju prošlog meseca.

Istraživači su došli do zaključka nakon merenja pomoću niza svemirskih i zemaljskih teleskopa. Misija je zamišljena da testira potencijalnu strategiju za odbranu Zemlje od pretećih objekata.

Dartovo dostignuće dokazuje da bi takva ideja funkcionisala, pod uslovom da je pokrenuta dovoljno rano i da cilj nije bio previše masivan.

"Ova misija pokazuje da NASA pokušava da bude spremna za sve što nam Univerzum baci", rekao je Bil Nelson ispred svemirske agencije.

"Verujem da je NASA dokazala da smo ozbiljni kao branioci planete", zaključio je.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Konformističko i animističko ponašanje je u 20/21 veku snizilo intelektualne i moralne kvalitete Homo sapijensa i dovelo nas na Kasandrin most; vrline, poverenje, samodisciplina, tolerancija, spremnost na dijalog - uz poštovanje empirijiske argumentacije, ravnoteža između ličnih i opštih interesa i tsl postoje tek kod 10% svetske populacije. Opšte dobro, a tu spada i stanje u kome se nalazi planeta Zemlja, ne zanima 90% populacije. Previđa se - da naša "sudbina" nigde nije zapisana, te da je - mi - stvaramo svojim činjenjem ili ne-činjenjem. Da bi preživeli moramo "čovekovu prirodu" prilagoditi znanjima koja smo stvorili. Čovekova priroda nije konstanta podložna je promenama.  Promene  - ka svesti - da je život stalno SAVLADAVANJE SLUČAJNOSTI. I lokalnih slučajnosti u našim ličnim životima; kao i globalnih u životu Zemlje. Naša "sudbina" je globalno vezana za našu sposobnost izgradnje novih ekoloških niša koje će biti u stanju da - kompenzuju - klimatske, biološke, udar asteroida i tsl. Tamni oblak međuzvezdane prašine (delom iz pramaterije) kroz koju Sunce prolazi pri galaktičkoj rotaciji stvorio je - i stvara - jata, oblake, planetoida, kometa i asteroida. Potencijalno neki od "trojanaca" mogu trenutno da unište život na planeti. Kao što jedan foton ili elektron mogu proizvesti mutaciju unutar ćelije isto tako udar jednog asteroida može proizvesti globalnu "mutaciju" sa nepredvidivim  tokovima. To se već događalo pre 66 i pre 2 miliona godina.

 

Zoran Stokić

12.10.2022.

Нема коментара:

Постави коментар