четвртак, 6. октобар 2022.

 

Počele probe „Tita Andronika“, Andraš Urban pvi put režira u JDP-u

 

KULTURA Autor:N1 Beograd 04. okt 202214:341 komentar Izvor: JDP

 

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu počele su probe predstave Tit Andronik Vilijama Šekspira u režiji Andraša Urbana kome je ovo prva režija u JDP-u.

U predstavi igraju Dragan Mićanović, Anđelika Simić, Bojan Dimitrijević, Goran Šušljik, Jovana Belović, Joakim Tasić, Aleksej Bjelogrlić, Veljko Stevanović, Luka Sević i Petar Petrović

Dramu je adaptirala Vedrana Božinović, scenograf je Andraš Urban, kostimograf Lina Leković, kompozitor Irena Popović Dragović a za scenski govor je zadužena Ljiljana Mrkić Popović

Tit Andronik se smatra prvom Šekspirovom tragedijom. Reč je o njegovoj najbrutalnijoj i najkrvavijoj drami za koju se veruje da je odgovor na tada veoma popularne „tragedije osvete“ koja ne samo da ih nadilazi, nego predstavlja i najavu velikog Šekspirovog pozorišnog genija

Premijera će biti održana u decembru.

 

***

Komentar

***

 

Tit Andronik nije najbrutalnija Šekspirova drama. Više ljudi umire u Ričardu III. Kralj Lir je mnogo okrutnija predstava. T.S. Eliot  je isticao da je "Tit Andronik" „crna ovca“ Šekspirovih drama, kazao je - to je „jedan od najglupljih komada ikada napisanih“. Eliotu je međutim promaklo da taj naizgled "najgluplji" komad uvodi u igru - unutrašnji svest strast, a da je surovost kod Šekspira prestala da bude samo fizička - bio je to sada pravi moralni pakao. Na taj doprinos drami/tragediji odvela je Šekspira konkurencija - nadmetanje. Šekspir je pokušao da nadmaši konkurente, na primer,Tomasa Kida (1558 - 1594), Kristofer Marlou, (1564 - 1593) i druge. Tit Andronik je pisan u maniru Kidove "Španske tragedije"- tragedije ekstremnog fizičkog nasilja, krvožednih i mračnih osveta; slično kreira i Marlo. Ali kada govorimo o mračnim stvarima i sam Šekspirov život daje puno mogućnsti za nove kreacije. Ko hoće da napiše nešto orginalno, evo teme - Šekspir=Salijeri – (izabrati jedna lik) Kid/Marlo=Mocart. Puškin je 1825. napisao "Mocart i Salijeri", koja se bavi grehom zavisti. Taj "mit" su koristili Schaffera/Forman u pozorištu/filmu "Amadeus". Fali da neko danas napiše "Marlo i Šekspir" te novi Schaffera/Forman da u pozorištu/filmu stvore "Kristofer"!

*

Dosadašnji optuženici za preranu/nasilnu smrt Kristofera Maloa:

Ljubomorna na vezu svog muža Tomasa sa Marlou, Audrey Walsingham je organizovala da se dramaturg ubije.

Sir Walter Raleigh je organizovao ubistvo, plašeći se da bi ga Marlou pod torturom mogao inkriminisati.

Sa glavnim igračem Skeres, ubistvo je rezultat pokušaja grofa of Essex da iskoristi Marloua da inkriminiše Sir Walter Raleigh.

Ubijen je po naređenju oca i sina Lord Burghley i Sir Robert Cecil, koji su smatrali da njegove drame sadrže katoličku propagandu.

Slučajno je ubijen dok su ga Frizer i Skeres pritiskali da im vrati novac koji im duguje.

Marlou je ubijen po nalogu nekoliko članova Tajnog saveta koji su se plašili da bi on mogao otkriti da su ateisti.

Kraljica je naredila njegovo ubistvo zbog njegovog subverzivnog ateističkog ponašanja.

Frizer ga je ubio zato što je zavidio Marlouovom bliskom odnosu sa njegovim gospodarom Thomas Walsingham i plašio se uticaja koji bi Marloovo ponašanje moglo da ima na Walsinghamovu reputaciju.

Marlouova smrt je lažirana da bi se spasio od suđenja i pogubljenja zbog subverzivnog ateizma.

 

Zoran Stokić

6.10.2022.

Нема коментара:

Постави коментар