субота, 22. октобар 2022.

 

Nauka potvrdila: Ovo je najstrašniji film ikad snimljen 

VIDEO

 

https://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2022&mm=10&dd=22&nav_id=2231630



Iako se odabir najstrašnijeg horora ne čini kao lak zadatak, naučnici su sigurni da su pronašli način da utvrde koji je najstrašniji film ikada snimljen.

 

IZVOR: B92, INDEX.HR SUBOTA, 22.10.2022. | 11:23 Foto: Shutterstock/BlueSkyImage


Reč je o hororu "Host", britanskog reditelja Roba Savidža, koji je nastao tokom pandemije kovida 19 i sniman je putem Zoom video-poziva. Prati priču o grupi od šestero prijatelja koji učestvuju u virtuelnoj seansi. Premda u početku ne očekuju mnogo od svog paranormalnog okupljanja, ubrzo shvate da su potcenili zlog duha.

"Šest prijatelja unajmilo je medija da održi seansu putem Zooma tokom karantine, ali su dobili mnogo više nego što su očekivali jer stvari brzo krenu po zlu. Kad zao duh počne da napada njihove domove, počinju da shvaju da možda neće preživeti noć", glasi službeni sinopsis filma, za koji Projekt Science of Scare tvrdi da je najstrašniji.

"Projekt Science of Scare" kompanije "Broadband Choices" poslednjih je nekoliko godina merio najstrašnije filmove na osnovu otkucaja srca. Kako bi otkrili najstrašniji film, istraživači su napravili popis horor filmova pre nego što su zamolili 250 dobrovoljaca da ih pogledaju na projekciji.

Povećava broj otkucaja srca za 24 otkucaja u minutu

Svaki volonter opremljen je monitorom otkucaja srca koji se prati tokom svakog filma. Projekcije svakog filma odvijaju se nekoliko nedelja, tako da nema opasnosti od umora među učesnicima. "Host" je proglašen najstrašnijim drugu godinu zaredom povećavši broj otkucaja srca u proseku za 24 otkucaja u minutu.

"Uprkos tome što je snimljen za samo 12 nedelja i u potpunosti putem Zoom video-konferencije, "Host" je prestrašio našu publiku u svojih kratkih 56 minuta povećavši broj otkucaja srca u proseku za 24 otkucaja u minutu, što nas je navelo da izjavimo da je "Host" naučno najstrašniji film ikad snimljen", objašnjava "Broadband Choices".

Slede ga "Sinister", koji se nalazi na drugom mestu, "Insidious" na trećem, "The Conjuring" na četvrtom mestu i "Hereditary" na petom mestu.

 

***

Komentar

***

 

 

Najstarija i najjača emocija Homo sapijensa je strah, a najstarija i najjača vrsta straha je strah od nepoznatog. Od ritma horora i "kvaliteta" tog "nepoznatog" zavisi njegov uspeh. Sa opasnošću dolazi i povećana svest, koja pojačava sve emocije i privlačeći pažnju na svaki detalj; sledi nalet adrenalina, srce nam lupa, dah nam se ubrzava, emocionalna, psihološka i fizička reakcija su merljive kategorije. Iako su civilizacije stvorile u normalnim (ne ratnim) vremenima život koji nije na egzistencijalnoj "ivici" - horor - nas dovodi u "život na ivici" - sličan onome u kome je u početnim fazama evolucije bio naš daleki predak, na primer, napetost između lovca i lova i tsl - "bežati ili se boriti". Kada su jedinki ugroženi vitalni životni interesi ona koristi filogenetski programiran benigni impuls za napad (ili beg) koji delimo sa životinjama; taj je benigni impuls nužan za opstanak jedinke i vrste, nestaje kada i njen uzrok. Specifičnost Homo sapijensa bila bi to što je on verovatno od vremena „primitivne zajednice“ razvio i - destruktivni impuls (nije filogenetski programiran) - koji  nije biološki ili psihološki fenomen već sociološki. Nažalost velika većina horor-filmova rađena je u maniru te veoma štetne - maligne destruktivnosti – razaranja radi samog razaranja.


Zoran Stokić

22.10.2022.

Нема коментара:

Постави коментар