недеља, 9. октобар 2022.

 

Patrijarh Porfirije svečano dočekan u Sabornom hramu Svetog Save u Parizu

 

 

VESTI Autor:FoNet08. okt 202221:09 Izvor: spc.rs

 

 

Patrijarh srpski Porfirije je svečano dočekan u Sabornom hramu Svetog Save u Parizu, gde će sutra episkopa Justina uvesti u tron episkopa zapadnoevropskih.

 

Povodom dolaska patrijarha, u Sabornom hramu Svetog Save održano je večernje bogosluženje koje je predvodio episkop toplički Petar, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Decenije ideološkog laganja da je Zapad "moćan" zato što je ratovao i pljačkao a ne zato što je razvijao svoja društva daje danak. Pa što Mongolija koja je u doba Dzingis Kana/Tamerlana onoliko pljačkala nije "moćna"? Jer nije izgradila društvo! Istorija ratova je samo jedna od brojnih drugih istorija. U Srbiji su "naši" sklonili sve te druge društvene istoje, privrede, kulture, muzike i tsl. jer oni misle kako je moguće da Srbija preživi i bude uspešna država a da pri tome nema razvijeno DRUŠTVO. „Otac nemačkog prosvetiteljstva" Kristijan Tomazijus (1655. - 1728.) pravnik i filozof. nije hteo da Saksonija zaostane za drugima u Evropi pa je u Lajpcigu 1687. napravio smelu inovaciju u svojoj nastavi - predavanje na nemačkom umesto latinskom, da bi ga prisutni bolje razumeli, jer je predavanje o veoma važnoj stvari: „Kako treba oponašati francuski način života“. Slično Volter nije hteo da Francuska zaostane za Engleskom pa je napisao "Pisma vezana za englesku naciju " i u njima pokazao koliko je britanska ustavna monarhija (3 raslojene institucije) naprednija od Francuske. Ruso (koji nije bio samo filozof nego i kompozitor) nije hteo da muzika u Francuskoj ostane zaroblejna u Lili/Ramoovim baroknim okovima  pa je napisao u “Lettre sur la musique francaise” 1753. da je italijanska muzika superiornija od francuske na osnovu principa da melodija mora imati prioritet nad harmonijom; te da francuski jezik nema ni ritma ni melodije, kao italijanski. A "naši" nas 33 g drže u "Prokletoj avliji" da slučajno koja društvena ideja iz Evrope "ne zarazi" srbe. Opstanak zavisi od učenja - učiš od onih koji znaju više od tebe!

 

Zoran Stokić

9.10.2022.

Нема коментара:

Постави коментар