понедељак, 10. октобар 2022.

 

"Zlatni dečko" je stigao na TV Prva, rezervišite petak za seriju koju ćete obožavati

 

 

"Zlatni dečko" je srpska mini-serija od pet epizoda snimana tokom 2020/21. godine u režiji Ognjena Jankovića i po scenariju Alekse i Vuka Ršumovića i samog reditelja. A sada, ova serija stiže na male ekrane TV Prve, u petak tačno od 22h.

 

IZVOR: B92 PONEDELJAK, 10.10.2022. | 16:03

 

Glavnu ulogu tumači Denis Murić i nema preterano velike razlike, obzirom da je ime isto, a promenjeno je samo prezime - Marković. Pored njega pojavljuju se i Petar Strugar, Andrija Kuzmanović, ljubomir Bulajić i Igor Benčina.

Denis Marković je talentovani fudbaler koji veoma mlad dospeva u sam vrh svetskog fudbala, ali zbog problema sa karakterom ne uspeva da opstane na tom nivou.

Nakon povratka u Beograd, njegov menadžer Čaki (Andrija Kuzmanović) pokušava da mu pronađe novi klub, ali zbog njegove reputacije ne uspeva u tome. Denis polako zaboravlja na fudbal i koncentriše se na izlaske. Čaki upada u probleme zbog kockanja i primoran je da prebije svoj dug zelenašima Soniju (Petar Strugar) i Džoniju(Ljubomir Bulajić) menadžerskim pravima na Denisa.

Soni i Džoni zatiču Denisa u očajnom fizičkom i psihičkom stanju. Pokušavaju da ga dovedu u red, ali Denis odbija bilo kakvu saradnju. U trenutku kad Soni i Džoni razmišljaju da odustanu, iz zatvora izlazi njihov drugar Maki (Igor Benčina), koji je opznat po svom nezgodnom karakteru.

Maki postaje Denisov čuvar i stalni pratilac. Njih dvojica od starta ulaze u otvorenu borbu, ali malo po malo, Maki uspeva da dopre do Denisa svojim netradicionalnim metodama. Denis se vraća u formu i dobija šansu u srpskom prvoligašu. Nakon spektakularne partije u dresu novog kluba ponovo dolazi u centar medijske pažnje. Novi problem se javlja kad zapada za oko iskaljenom menadžeru Omeru, koji ne preza ni od čega da dođe do onoga što želi.

 

 

 

***

Komentar

***

 

 

„Skice likova“ u književnosti, drami, kasnije filmu, su školske vežbe - nastale u Teofrastovoj tipologiji. Volter, Stendal, Prust, Žid i mnogi drugi brojni pisci su proučili i u svojim delima  koristili  Teofrastove "karaktere". Teofrast, učenik Aristotela, prvi naučnik Liceja, između ostalog napisao je i knjigu "Ēthikoi charaktēres" što je prvi pokušaj da se da teorija karaktera tj. priroda  nekog čoveka (črvsta osnovna crta njegovog htenja i delanja). Knjiga sadrži trideset kratkih obrisa moralnih tipova:

 

I. Simulacija

II. Laskanje

III. Brbljanje

V. Ceremonija

TI. Insaniti

VII. Pričljivost

VIII. Pričanje gluposti

IKS. Besramnost

Ks. Peckanje

KSI. Nemirnost

KSII. Neprikladnost

KSIII. Preterivanje

KSIV. Vrtoglavicu

KSV. Nepristojnost

KSVI. Sujeverje

KSVII. Nezadovoljstvo

KSVIII. Nepoverenje

KSIKS. Odbojnost

KSKS. Neprijatnost

KSKSI. Sujetna slava

KSKSII. Škrtost

KSKSIII. Pravo hvalisanja

KSKSIV. Ponos

KSKSV. Kukavičluk

KSKSVI. Konzervativizam

KSKSVII. Pokojni studentski duh

KSKSVIII. Zagovaranje

KSKSIKS. Sklonost lopovlucima

KSKSKS. Pohlepa

 

Zoran Stokić

10.10.2022.

Нема коментара:

Постави коментар