субота, 29. октобар 2022.

 

 Preminuo mladić kome su lekari u Ćupriji probušili debelo i tanko crevo

 

 

VESTI Autor:nova.rs29. okt 202214:57 > 16:51146 komentara, lekari, kovid, bolnicaIzvor: N1

 

 

Marko Stojanović (30), mladić kome su lekari u Ćupriji, prilikom kolonoskopskog pregleda probušili creva, preminuo je u Beogradu, potvrđeno je za portal Nova.rs od izvora bliskog porodici.

Za Markov život, lekari su se borili pet dana, ali su komplikacije njegovog stanja nažalost bile kobne, prenosi Nova.rs.

On je posle kolonoskopskog pregleda u ćuprijskoj bolnici 24. oktobra, upao u komu iz koje se nije probudio.

Tridesetogodišnji Marko pet dana se nalazio u komi.

Njegova supruga Nikolina je ranije za portal Nova.rs ispričala da je Marko, na pregled „otišao zdrav i prav“, a da je, kako tvrdi, zapao u komu posle greške lekara, koji su mu prilikom pregleda probušili tanko i debelo crevo, a kasnije, tokom hitnog prebacivanja na hirurgiju, probušili i plućno krilo u procesu intubacije.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić reagovala je povodom smrti mladića.

„Inspekcija Ministarstva zdravlja će biti u ponedeljak u bolnici u Ćupriji, a nakon toga sledi spoljašnja provera kvaliteta lečenja“, izjavila je ministarka zdravlja za Nova.rs.

 

 

***

Komentar

***

 

Ako nema - autonomije struka - to je to, ako je - sve "politika" - to je to. Ako ste iz političkih razloga, rata za Zapadom, u društvu ukinuli standarde  i procedure u srtukama koje smo učili tj. prekopirali sa Zapada (jer su najbolji) to je to – "sa prljavom vodom ste iz korita izbacili i bebu"! Ako političari, decenijama, preko rektora/dekana traže "načine" da se studentima poklanjaju ocene (da bi sakrili destrukciju društva koju su proizveli njihovi sumanuti ratovi koje su vodili  dalje vode) a da bi se obezbedio dovoljan broj stručnjaka sa diplomama za rad u institucijam društva imate svakodnevne "crne hronike". Tako izgleda "naše" društvo  jer u njima caruje DOGMATSKA  SVEST, caruje etika zasnovana na ideji ličnog i sigurnog znanja, tj. na ideji autoriteta kao vlasnika apsolutne istine, pojava greške je apsolutno nedopustiva. Imperativ takve stare despotske etike je ZATAŠKAVANJE GREŠAKA, greške se NI PO KOJU CENU NE SMEJU PRIZNATI, jer bi u suprotnom, ako bi se priznale, neminovno vodile ka narušavanju autoriteta. Naravno da je takva duhovna klima nespojiva sa preživljavanjem društva i države. "Otvorena društva" su uspešna zato što su učili na greškama, popravljali su greške a nisu ih kao mi dogmatski čuvali. Inercija naše 700 godišnje despotske tradicije ušla je u naše primarne elemente kulture i uči nas da GREŠEKE NE TREBA POPRAVLJATI, važnije od popravljanja grešaka i opstanka zajednice - jeste očuvanje autoriteta vlasti! Za 700 g naše vlasti/elite nisu nigde pogrešile (tako mi vekovima učimo našu decu), drugi narodi i kulture greše, srbi su nebeski nepogrešivi narod. Znači radi se o SOCIOLOŠKOM KANCERU koji je usađen u same primarne elemente kulture. A greške kada se na vreme ne popravljaju počinju da se ponavljaju, umnožavaju - poput lančane reakcije.

 

Zoran Stokić

29.10.2022.

 

Нема коментара:

Постави коментар