субота, 1. октобар 2022.

             Rusija crta novu mapu Evrope? 

Oglasila se Zaharova

 

 

Marija Zaharova ocenila je danas da su smešne izjave koje se plasiraju u evropskim zemljama da je Rusija odlučila da "nacrta novu mapu Evrope".

 

IZVOR: TANJUG SUBOTA, 1.10.2022. | 17:25 EPA/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY/ HANDOU

 

"A pridike o prekrajanju granica koje se šalju s druge strane okeana pođednako su smešne", izjavila je Zaharova i ukazala da je NATO bombardovanje SR Jugoslavije bilo podrška preoblikovanju granica Srbije i kockanju SAD sa nezavisnošću Kosova, prensi TASS.

 

 

***

Komentar

***

Putinov/Kirilov klasičan providencijalizam primenjen na imperijani rat. Providencijalizam je verovanje da sve događaje na Zemlji kontroliše Bog. Iako mustra božanskog proviđenja postoji u klasičnim mitovima, uloga homerskih junaka bila je autonomna, uključujući ponos, opravdanu pobunu protiv unapred određene sudbine. Hrišćanstvo je čoveka oslobodilo svake odgovornosti - šta god da se desi, bez obzira da li je dobro, loše, neizvesno, je delo Boga - a to pruža udobnost pojedincima i stabilnost društvenoj grupi. Primere upotrebe providencijalističkih argumenata - u istoriografiji – daje već Sveti Avgustin (Božji grad) i njegov učenik Orosije. Tako je Atila postao "bič Božiji" pobeđivao je iako nije imao nijednu vrlinu jer je Bog tako hteo. Slično, kasnije - Bog je koristio muslimane kao instrument za kaznu neposlušnih hrišćana. Lako je zaključiti da istance superiornije od čoveka (ne samo Bog), na primer, rasa, nacija, je nastala kopirajuće obrasce božanskog proviđenja. Providencijalizam se često pojavljivao u diskusijama evropskih elita (crkve, krune, političara, filozofa) koje su pokušavale da opravdaju imperijalizam u 19. veku, na osnovu toga da su patnje izazvane evropskim osvajanjem bile opravdane na osnovu unapređenja Božijeg plana i širenja hrišćanstva i civilizacije na udaljene narode. Sada kada namesto "Boga" stoji "Nacija" umesto božijeg proviđenja imamo "nacionalno proviđenje". Kada je nešto u ime nacije (još kada ste nuklearna super sila) – tu se nema šta prigovoriti, nego bespogovrno izvršavati!


Zoran Stokić

1.10.2022.

Нема коментара:

Постави коментар