недеља, 20. новембар 2022.

 

Pokidana kontaktna mreža, polomljena stakla, prekid saobraćaja na Barskoj pruzi

 

VESTI Autor:RTS20. nov 202212:21Izvor: Pixabay/ilustracija

 

Zbog kidanja kontaktne mreže polomljen je određeni broj stakala na vagonima voza koji je saobraćao iz Bara za Beograd. Povređenih nema, a saobraćaj je obustavljen između Slovca i Divaca kod Valjeva.

Na Barskoj pruzi između mesta Slovac i Divci obustavljen je saobraćaj zbog kidanja kontaktne mreže, usled čega je polomljen i određeni broj stakala na vagonima, saopštio je „Srbija Voz“.

Povređenih nema, a za putnike voza biće organizovan autobuski prevoz do krajnje stanice Zemun.

Putnici voza, koji je jutros iz Užica krenuo za Beograd, putovanje će nastaviti autobosom, obaveštava „Srbija Voz“, a prenosi RTS.

 

 

***

Komentar

***



Sticajem okolnosti, nastave u Valjevu i Užicu, sam putovao tom prugom od 1980-2000. I tada je uvek bio problem na tom istom delu Slovci/Divci. "...saobraćaj je obustavljen između Slovca i Divaca kod Valjeva"! "Putnici voza, koji je jutros iz Užica krenuo za Beograd, putovanje će nastaviti autobosom"! Dođemo vozom  do Divca, onda nas "pretovare" u BUS (sabiju kao sardine u konzervi), pa nas iz tih BUS-eva vrate u voz (koji čeka sa druge strane pruge) u Slovcima.... Primer koji pokazuje moć države i društva. I takvu državu si ti '90., umesto da se baviš razračunavanjem sa vekovima atavizma – terao iz rata  rat '90. Ideologija: "ratom" ćeš da stigneš do uspešne privrede i normalog društva!

 

*

 

Uspešne nacionlne države u Evropi nije stvorio "nacionalizam" nego tradicija građanskog društva. Naš nacionalni interes je 1989 bio tranzicija komunizma u građansko društvo. Česi i Poljaci su izvršili uspešno tranziciju jer su se vratili tradiciji građanskog društva od pre II svetskog rata. Mi smo krenuli od Karađorđa i Miloša, kako? Kopirajući osmanski način vladanja, Miloš je Srbiju smatrao svojim „domazlukom“ i vladao njome kao „mali sultan“, a prema ministrima i činovnicima se, po rečima Slobodana Jovanovića, ophodio kao prema svojim ličnim slugama. Ta „država“ više je ličila na posed i vladavinu nekog srednjevekovnog feudalca, kombinovanu sa slovenskom patrijarhalnošću i istočnjačkim despotizmom, nego što je mogla ličiti na evropske države 19. veka. Posle 1945. vratili smo se u taj način "vladanja". Nazvao bi to " inertnom prestabilisanom harmonijom". Država i društvo postoje samo zato da bi održavale "centralu vlast". Sve korisne ideje, kritike, zapažanja, svi pokušaji da nešto naučimo na greškama - "poništi" - inercija prestabilisane harmonije. Tito je umro 1980, znači 42 god - bez bilo kakvog orjentira - lutamo kao guske u magli. Orjentir je morao biti vezan – za "stepenice" (prava, druga,...) kako se iskoračuje iz tog - sociološkog kancera - u građansko društvo.

 

Zoran Stokić

20.11.2022.

Нема коментара:

Постави коментар