среда, 19. мај 2021.

 

Затворена Национална библиотека у Прагу

 

"Politika", 19.05.2021. (Pexels)


ПРАГ - Најстарија библиотека у Чешкој, прашка Национална библиотека саопштила је да је била жртва сајбер напада и руководство је одлучило да је затвори. Како су навели из библиотеке, тренутно на безбедности система раде стручњаци и док се то не заврши, библиотека неће радити.

Руководство библиотеке поднело је кривичну пријаву против непознатих лица, а за сада је једино омогућено корисницима да враћају позајмљене књиге преко сандучета. Портпарол библиотеке саопштио је да дигитална база још увек функционише. Библиотека има 30.000 корисника и највећу колекцију књига у земљи, преноси Танјуг. Њена колекција употпуни се сваке године са око 70.000 нових наслова и у њој се налази више од 16.000 рукописа, од којих неки датирају из 11. века.

 

***

Komentar

***

 

Knjige kao neprijatelji (!) U Srednjem veku oni su prihvatili "mnogocentrični" društveni sistem zapadnog feudalizma gde niko nije imao apsolutnu vlast; gde se stalno odvijala "kreativna borba" između: krune, vlastele, crkve i gradova; u gradskim školama su od 1140. manastirsku knjigu zamenili sholastičkom: Florilegijama i glosama – gde je započela kritička rasprava, učenje na greškama, intelektualni napredak, kontinuitet svih struka – znanje koji je učinio – da na Prag nikada ne padaju bombe.

 

Zoran Stokić

19.05.2021.

Нема коментара:

Постави коментар