четвртак, 20. мај 2021.

 

Povodom teksta (sećanja) Muharem Pervić: Predskazanje vremena kojem nema kraja


"N1" KULTURA Autor:Pavle Jakšić 20. maj. 202110:58

Pervić: "Rado za sebe olako kažemo da kasnimo za Evropom, i kao pojedinci i kao zajednica..."


 *

Ono što je trebalo da nam kaže Pervić dok je bio urednik pisanih i elektronskih medija (....i u RTS) a nije.

 

*

 /////Neobjavljen komentar na "N1" - da li je to posle ostavke/smene uredika Ćosića "nova" koncepcija na "N1" antiempirijska a hegelovska?/////

*

 Za 200 g nove državnosti, kako je naša elita pokušavala da "stigne Evropu"? "Prečicama"  koje je ponudio Hegel i kasnije Marks. Umesto mukotrpnog sporog hoda preko, kontinuiranog školovanja, nauke, tehnike, građanskog društva – prečicama tj. brzim uvođenjem u dublje apsolutne  tajne ovog sveta – "trećim okom", astralnim kanalima, mantrama, "svetskim duhom", šibicarenjem i mađioničarskim trikovima pomoću "zakona istorije", Hegelovom "dijalektikom". Ono što je Karl Poper zapazio za političare, kod nas možemo primeniti i na celokupnu našu elitu (ne samo političku, nego i kulturnu, pa čak i naučnu) – u politici "marksističko krajnje levo krilo, i konzervativni centar, i fašistička krajnja desnica zasnivaju svoju političku filozofiju na Hegelu". Ako se “činjenice ne slažu sa (MOJIM) ‘mišljenjem’ to gore po činjenice”(!) Nema goreg opijuma za elitu (i narod) nego u Hegelovom tvrđenju da "ONO ŠTO JE UMNO JESTE  STVARNO, A ONO ŠTO JE STARNO JESTE UMNO" – što će reći da su um i stvarnost identični(!) Samo kada se zamagli šta je to društvena činjenica, šta pretpostavka a šta metafizička konstrukcija neki ljudi žele da veruju da se  racionalnim sredstvima može spoznati "skrivena logika društvene zakonitosti", "ljudska suština", "istorijska suština", "istorijiski hod svetskog duha"... Umesto da je težište bilo na empirijiskom - težište je za tih 200 g bilo na "trećem oku"!

 

 *


Jedna od posledica rečenog je i to da mi od 1929. ("obznane" kralja Aleksandra Karađorđevića) - do danas 2021. nemamo "stvarni" višepartiski sistem.



Zoran Stokić

20.05.2021.

Нема коментара:

Постави коментар