понедељак, 31. мај 2021.

 

Peti sprat crkve u Zagrebu postaje muzej magije

 

Zagreb će za nedelju dana dobiti Muzej Hrvatskog Areopaga u kojem će biti izloženo 500 eksponata magijskog, okultnog i nju ejdž karaktera, a nalazi se na petom spratu crkvenog tornja crkve sv. Antuna na zagrebačkom Svetom Duhu.

 

IZVOR: B92, VEČERNJI LIST PONEDELJAK, 31.05.2021. | 09:26

 

Otvaranje ovog muzeja poklapa se sa proslavom 20 godina postojanja Centra Hrvatskog Areopaga za međureligijski dijalog Hrvatske provincije franjevaca konventualaca.

 

"Muzej nema posebne veze s međureligijskim dijalogom, ali je zanimljiv kao kuriozitet i centar za edukaciju", objašnjava Josip Blažević, provincijal hrvatskih franjevaca konventualaca, pokretač Areopaga i ovog muzeja. U njemu će, kako navodi Večernji list, biti izloženo više od 500 raznovrsnih eksponata koje do sada nije bilo moguće videti na jednom mestu, čak ni na sajmovima ezoterije.

 

U prvom delu Muzeja izloženi su eksponati iz Afrike, Japana, Kine i Tibeta. U drugom, iz Indije i Egipta, a najopsežniji prostor posvećen je onima iz Evrope, s naglaskom na Hrvatsku.

 

"Reč je o ezoterijskim i okultnim isceliteljskim tehnikama raširenim i po Hrvatskoj, poput reikija i bioenergije, trinaestokrakog simbola Sunca Brace sa Srebrnjaka, Bruna Greninga i Rudolfa Štajnera… Može se videti Sai Babin čarobni pepeo i ajurvedski lekovi gurua Mahariši Maheš Jogija, učitelja transcendentalne meditacije, popularna kineska knjiga proricanja Ji đing, kojom se služila i hrvatska književnica Vesna Parun. Postoji cela kolekcija raznih zamotuljaka, uroka i zapisa, raznih Biblija, Satanska biblija, Vodolijina biblija, Vampirska biblija i još mnoštvo raznih stvari", rekao je provincijal Blažević.


 

***

 

Komentar

 

***

 

Mnogi se ovom događaju u nas čude. Bolje da prave muzeje nego da se bave inkvizitorskim poslovima; na primer, hteli su crkveni oci, 1595., da spale Keplerovu majku – koja su proglasili da je veštica. Ne postoji „apriorni“ način organizovanja iskustva Homo sapijensa, on zavisi od "refertnog okvira", ti okviri utiče na percepciju, način mišljenja, ponašanje, sliku sveta i sposobnosti. Homo sapijens je prošao kroz mnoge faze: magisku, mitsku, religisku; sada smo u naučnj fazi. Sve su te faze bile bitne za naše preživljavanje, one su međusobno sibmolički isprepeletane u Gordijev čvor. U našoj podsvesti, dok spavamo mi proživljavamo sve te faze, one su važne za naše funkionisanje. Samo jedan primer. Kada se u školama govori o Kepleru težište je na njegovo “kvantitativno-matematičkim zakonima"; nebitnim se smatra kako je on do tih zakona došao. Tako se dobija netačna slika o funkcionisanju Homo sapijensa tj. o njegovom "stvaranju". Ka Njunovoj fizici nisu vodili samo njegovi "zakoni" kako se površno uzima, nego i njegove "magisko-simboličke" - “arhetipske” slike!  Tek u tim smelim simboličkim slikama - vizijama - bilo je moguće sve zamisliti i SVE POVEZATI. “Sunce u sredini pokretnih zvezda”, kaže Kepler, “sámo nepomično, a ipak izvor kretanja, nosi sliku Boga Oca, Stvoritelja. Jer šta je Bogu stvaranje to je Suncu kretanje...” iz takvih misli nastao je “arhetip” za silu gravitacije. U delu "Harmonia mundi" Kepler piše da "hrišćani znaju da su matematički pojmovi prema kojima će se stvoriti telesni svet večni, zajedno s Bogom; da je Bog duša i um u božanskom najpravilnijem smislu reči i da su ljudske duše slike Boga stvoritelja... /da je/ geometrija saobrazna umu božijem još pre stvaranja - ona je sam Bog, /te da je/ ušla u čoveka sa likom božijim."

 

Zoran Stokić

31.05.2021.

Нема коментара:

Постави коментар