понедељак, 21. јун 2021.

 

Akvarel Vasilija Kandinskog prodat za više od milion evra

 

KULTURA Autor:Hina21. jun. 202107:35

 

Više od 70 godina kako nije bila dostupna javnosti, slika "Gebogene Spitze" ruskog umetnika Vasilija Kandinskog prodata je na aukciji u Minhenu za svotu daleko veću od procenjene.

Slika je prodata za 1,25 miliona evra.

Stručnjaci su procenili da slika vredi 300.000 evra.

Akvarel potiče iz privatne zbirke u Nemačkoj. Zbog svoje stroge geometrijske kompozicije jedno je od najprodavanijih umetnikovih dela.

Poznato je da je akvarel bio izložen još za umetnikova života (1866.-1944) u Berlinu, Parizu i Stokholmu.

Posljednji put, koliko je poznato, bila je dio izložbe priređene 1932. godine.

Stručnjaci navode da ju je Kandinsky nakon toga dao trgovcu umjetninama koji ju je prodao 1949.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Kandinski je primer, kako izgleda pravnik po obrazovanju, kada je školovan u najboljoj humanisičkoj tradiciji građanskog društva.  Predavao pravo na Moskovskom univerzitetu, a pored toga je i slikao. Slučajnost iz 1889., je promenila buduće slikarstvo sveta, Vasiliji je započeo ekspediciju na Ural gde je studirao pravni sistem sirjanskih plemena. Neobično su ga zanimale geometrijske slike i apstrakcije na njihovim bubnjevima i to se odrazilo na njegovim slikama. Iako je neka kultura radiklno različita od naše Kandinskom se učinilo da je mi ipak "razmemo", kako? Umetnička dela ne samo slike već i muzika, poezija, drama,..., su u stanju da bez posredovanja determinističkog jezika bez posredovanja svesnog saopšte večne istine; mi sanjamo mitove i simbole koji su slični onima koje su ljudi ranijih kultura gajili. Treba "uočiti" "prezentovati" taj zajednički "apstraktan/simbllički jezik"...

 

Zoran Stokić

21.06.2021.

Нема коментара:

Постави коментар