среда, 30. јун 2021.

 

Grci konačno pronašli Pikasovu sliku vrednu 16 miliona evra

 

Grčka policija pronašla je sliku "Ženska glava" - delo španskog slikara Pabla Pikasa, koja je pre više od devet godina ukradena iz Nacionalne galerije u Atini.

 

IZVOR: JUTARNJI LIST UTORAK, 29.06.2021. | 10:43 -> 19:15

 

Sliku (pogledati):

https://www.b92.net/kultura/vesti.php?yyyy=2021&mm=06&dd=29&nav_category=1864&nav_id=1882890

 

Lopov je navodno 49-godišnjak, objavili su grčki mediji u ponedeljak uveče.

 

Osim Pikasove slike, pronađena je još jedna - delo holandskog slikara Pita Mondrijana. Slika je oštećena, a nalazila se u skladištu oko 50 kilometara od Atine.

 

Ministarstvo kulture u Atini potvrdilo je da su ova dela pronađena.

 

Vrednost slike procenjuje se na 16,5 miliona evra. Ona ima posebno značenje za Grčku, jer ju je umetnik lično poklonio zemlji kako bi je nagradio za otpor protiv nacista tokom Drugog svetskog rata.

 

Inače, policija je nastavila istrage u februaru, jer su stručnjaci verovali da se "Ženska glava" nikada nije pojavila na crnom tržištu i da ustvari nije ni odneta iz Grčke.

 

 

***

Komentar

 

***

 

 

Ako čula deformišu, samo duh formira”.

 

Veliki filozof  Ortega i Gaset je, na predavanju u Lisabonu posle razornog drugog svetskog  rata, 1946. kazao: „Gotovo sve je u ruševinama ... Slikarstvo je u ruševinama - njegovi su ruševine kubizam - kroz njega Pikasove slike izgledaju kao srušena kuća ili kao ugao buvlje pijace.  Muzika je u ruševinama - Stravinski ovih poslednjih godina predstavlja muzički detritus. Ekonomija - nacionalna i teorijska - je u ruševinama. Konačno, ženstvenost je u ruševinama. " Zamerio se Pikasu, Daliju, Bunjuelu. Da li je Ortega bio u pravu? Za razliku od naučnih - odredbenih sudova - refleksivni  umetnički sudovi ne kopiraju, ne objašnjavaju, niti dokazuju kao što to čini nauka, oni ne zahtevaju svedočanstvo i dokaze da bi nas ubedili u svoju istinitost.  Istina prikazana putem estetičkih ideja je neposredno doživljena i intuitivno shvaćena. Ali većina slikarskih pravaca 20 veka to ne zadovoljava; oni proizvode "slike" bez estetike; njihove su slike "naučna umetnost", "eksperimenti" (uspešni, neuspešni) sa perspektivnim tačkama, figuracijama, bojama i tsl; da bi gledalac "doživeo" tu "sliku" on bi prvo morao pročitati "manifest" i &; slično je i u muzici i drugim modernim umetnostima.

Pikaso: „slikam predmete kako ih zamišljam, a ne kako ih vidim”. Ako čula deformišu, samo duh formira”.U kubizmu je prisutan uticaj i afričke umjetnosti, a osnova je kocka. Kubisti na slici prikazuju simultano (istovremeno) ono što u zbilji možemo videti samo sukcesivno (u sledu vremena, uzastopno).

 

 

Zoran Stokić

30.06.2021.

Нема коментара:

Постави коментар