субота, 26. јун 2021.

 

Mićunović o raspadu SFRJ: Demokratija je broj, a Srba je bilo najviše


VESTI Autor:Filip Lukić26. jun. 202119:51 > 21:20 3 komentara

 

Bivši predsednik Demokratske stranke Dragoljub Mićunović kaže za N1 da do raspada Jugoslavije nikad ne bi došlo da je zemlja bila iole demokratska u odlučivanju. "Pokušao sam da ubedim u to Miloševića, 'ako ti je stalo, Srba ima najviše, demokratija je broj, treba da usvojimo demokratiju, velike sile su pragmatične, pomoći će onoga ko je najveći i ko će biti uz njih'", rekao je Mićunović i dodao da je populizam koji zaglupljuje mase neophodan da bi se određene grupacije održale na vlasti. "Zaglupljivanje je lakše nego obrazovanje", rekao je on.

On smatra da je na raspad Jugoslavije uticalo nekoliko faktora – međunarodni, ali i unutrašnji.

„Ključni faktor je bilo Predsedništvo Saveza komunista Jugoslavije, nedoraslo događajima. Svi su bili odgovorni jer je to bilo kolektivno rukovodstvo, sastajali su se u 70 Titovih rezidencija i ništa nisu dogovorili“, ocenjuje Mićunović.

Objašnjava da je nacionalizma bilo u Jugoslaviji, ali da ga je bilo i kasnije.

„Jugoslavija je opstajala jer je imala jednu partiju, diktatora, na čelu. Kada je u državi parija sve, u vojsci, politici, kulturi, ona se raspada. Kad sam rekao Anti Makorviću rekao je ‘nije važno što se raspada partija, ostala je država’. Rekao sam ‘ako se raspadne partija, raspala se država’. Kad se uvukao međunarodni faktor kao arbitrar, videli su da tu ima za svakoga neka dobit“, rekao je Dragoljub Mićunović.

 

 

***

Komentar

***

 

 

 

Prof Mićuniviću nije baš sve tako kako kažete. Kao što je govorio Karl Poper u nauci, politici, životu regulatrni princip je "opovrgavanje". Takođe o stvarima sudimo po posledicama (!) 1990. kada je započelo ovo Slobino i & samoubistvo Srbije, postojao  je list vaša "Demokratija", poslao sam vam tada nekoliko tekstova, u kojima sam postavio pitanje tadašnjoj našoj eliti (u kojoj ste bili i vi) šta nam je činiti, posto smo oko 700 g (vizantisko/osmanska/komunistička faza) boravili u despotskih kulturnim matricama, upozorio na razorno dejstvo te SOCIOLOŠKE INERCIJE, predlagao da je jedini put  momentalna "lustracija" i demokratizacija; nijedan od tih tekstova nije objavljen. Evo ovih dana (2021) profesor Trkulja: „Srbija ostala jedina država u Evropi koja nije otvorila tajna dosijea. Zašto? Zato što vodeće partije i političke elite nisu bile spremne na diskontinuitet sa mehanizmima autoritarne vladavine, na raskid sa metodama represije i manipulacije u delovanju tajnih službi.“ Nisam odustao od tih ideja, uredno sam slao tekstove raznim listovima, tek 1997/8 tu i tamo  su "ta pitanja" bila objavljena. Kako je reagovala vaša generacija? Sveta Stojanović je na TV i radio kazao "eto ima neki ludak tvrdi da smo 700 g...", slično Nebojša Popov je na TV kazao "eto imamo dva ekstremizma, levi i desni, eto neki tvrde da je komunizam despotski  sistem" odmah sam bio svrstan u "ekstremiste. Tražiš da u Srbiji bude građansko društvo dobiješ etiketu "ekstremista".

 

 

Zoran Stokić

26.06.2021.

Нема коментара:

Постави коментар