уторак, 12. јул 2022.

 

Japan se oprostio od bivšeg premijera, građani na ulicama vikali „Abe-San“

 

SVET Autor:FoNet12. jul. 202211:26 > 12:18 JapanIzvor: Tanjug/AP Photo/Hiro Komae

 

Japanci su se danas oprostili od bivšeg premijera Šinza Abea, sahranjenog u krugu porodice u budističkom hramu u Tokiju. Stotine ljudi su se okupile oko hrama u centru Tokija da bi se oprostile od Abea.

Ožalošćeni, mnogi sa buketima i u crnini, mahali su i uzvikivali „Abe-San“ dok je prolazila pogrebna povorka.

Zastave u Tokiju su na pola koplja.

Udovica ubijenog bivšeg premijera Aki Abe, članovi uže porodice, premijer Fumio Kišida i visoki zvaničnici Abeove Liberalno-demokratske partije prisustvovali su sahrani u hramu.

Abe (67) je podlegao povredama od ranjavanja vatrenim oružjem u petak dok je govorio na predizbornom skupu u Nari na zapadu Japana.

Kada je prvi put stupio na dužnost, bio najmlađi premijer u istoriji Japana.

Pored toga, niko od Abea nije proveo više vremena na funkciji predsednika vlade. Na toj dužnosti je po drugi put bio od 2012. do 2020. godine, kada je podneo ostavku, iz zdravstvenih razloga.

Za ubistvo Abea je osumnjičen četrdesetjednogodišnji Tetsuja Jamagami, navodi Rojters.

 

***

Komentar

***

 

Tesuja Jamagami  je "verovao" (neopravdano) da je Abe, kao i njegova majka član verske  sekte Mun; pošto je njegova majka osiromašila zbog donacija koje davala Mun sekti, rešio je da se "osveti"! Ovaj događaj ponovo pokazuje kako je budućnost  inherentno nepredvidljiva jer je - posmoderan  stanovnik planete Zemlja – a takav je čovek postao mera svih stvari - ćudlji, proizvoljan i fiktivan. Vođen sopstvenim sebičnim interesima i iracionalnim porivima i težnjama poput  Jamagamija može postati   apsolutno  neodgovoran. Takođe današnji čovek čak i kad je racionalan (prvi i drugi svetski rat su pokazali)  ako nije u stanju da obuzda i kontroliše svoje sebične interese i rđave impulse - može takođe (kao i kada je u pitanju iracionalno) biti stavljen u službu zla i destrukcije. Da je savremeni čovek vođen naučnom etikom, a ne starim animističkim etikama religija, mitova, astralnom i tsl, naučio bi makar kako da se služi "verovanjima" tj. kako (kada) "verovanja" postaju opravdana a kada ne! Takođe mogli smo od Voletra naučiti šta je tolerancija. Šta je tolerancija? Zapitao se nekada davno Volter i rekao: „Tolerancija je nužna posledica saznanja da smo pogrešivi. Grešiti je ljudski."

 

Zoran Stokić

12.07.2022.

Нема коментара:

Постави коментар