понедељак, 18. јул 2022.

 

Predavanja u zgradi Beogradskog planetarijuma koja je u izuzetno lošem stanju

 

VESTI Autor:FoNet18. jul. 202212:00 > 12:263 komentara

 

Play Video (pogledati – 1 slika govori više od 1000 reči)

 https://rs.n1info.com/vesti/predavanja-u-zgradi-beogradskog-planetarijuma-koja-je-u-izuzetno-losem-stanju/

 

U Beogradskom planetarijumu redovno se održavaju predavanja o astronomiji uprkos tome što je zgrada Planetarijuma u lošem stanju, fasada je išarana grafitima, a sa unutrašnjih zidova otpada malter, javlja reporter FoNeta.

Beogradski planetarijum jedna je od znamenitosti sa liste Znamenitosti Beograda, koja je od 1970. godine smešten na ušću Save u Dunav, u bivšem amamu, u donjem gradu Kalemegdanske tvrđave.

Kako se navodi na sajtu Planetarijuma, svakog petka i subote, kada je vedra noć, teleskopi planetarijuma sa liste Znamenitosti Beograd su dostupni posetiocima koji posredstvom njih mogu posmatrati nebeskih tela.

Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“ jedno je od najstarijih astronomskih društava u Evropi i najstarije na Balkanu.

Kada ga je osnovala grupa studenata 1934. godine, društvo je imalo svega nekoliko članova, dok danas okuplja preko 700 ljubitelja astronomije, navodi se na sajtu.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Stanje planetarijuma je prava pardigma antikulture. Kada je elita opsednuta teorijama zavere i kada sve fenomene u društvu vezuje za ratnu ideologiju to je to. Kultura stvara od nas ono što jesmo, ona svojim momentom, masom i težinom "stimuliše" naše odrastanje i humanizovanje – kultura određuje kvalitet života društva. Referetni okviri kulture se mogu kretati u smeru evolucije (kod čeha na primer) ali nažalost i smeru involucije (naš slučaj). Pravi patriotizam je pomagati razvoj - znanja i opšte kulture –

aksiom br:1 (našeg patriotizma) je morao biti: "nadoknaditi vekove atavizma, kroz saocijalizaciju našeg naroda u ključu građanske kulture"! 

Ali ovde je crveno/crna koalicija '90 kao svog najvećeg neprijatelja videla u građanskoj kullturi i naučnom pogledu na život. Učinci su se odmah videli: Kako je izgledalo, na primer, pomračenje Sunca 11.08.1999 ? Isto  3.10.2005? Prazne ulice, spuštene roletne i zaustavljeni letovi JAT-a, vlast je sa medija plašila narod. Slično to se onomad najbolje videlo u godinama pandemije virusa, mnogi medicinski radnici, čak i neki prof Medicinskog u Beogradu, velika većina studenata nemaju poverenje u vakcine. Sve ovo (astronomija/prva nauka - epidemologija/poslednja nauka) kao na "skeneru" pokazala stanje naše antikulture. A odsustvo kulture vodi - suženju perspektive - iluzijama i samoobanama, pa se zato desilo da ni u 21 veku još nismo rešili ni problem deponija, kanalizacije, vazduha.... a kamo li druge probleme.

 

 

Zoran Stokić

19.07.2022.

Нема коментара:

Постави коментар