понедељак, 18. јул 2022.

 

Klimatolog upozorava na porast temperature od tri stepena: Vreme je isteklo

 

SCITECH Autor:Hina18. jul. 202208:16 > 09:06 Izvor: Pixabay/TheDigitalArtist

 

Već je prekasno da se ograniči globalno zagrevanje na najviše 1,5 stepen Celzijusa u poređenju sa predindustrijskim nivoima, upozorio je u ponedeljak nemački meteorolog i klimatolog, uoči klimatskog foruma koji se održava u Berlinu.

Meteorolog i klimatolog Mojib Latif rekao je nemačkoj medijskoj grupi Bayern u ponedeljak da ćemo „sa današnjom emisijom gasova staklene bašte, ovaj nivo premašiti za nešto manje od deset godina“.

„Ako uzmete u obzir ono što političari sada rade u celom svetu, više smo u smeru za tri stepena. Približavamo se tački u kojoj treba priznati – Vreme je isteklo“, nastavio je Latif.

Globalno otopljavanje na tri stepena bila bi „katastrofa“, naglasio je Latif, ukazujući na to da se uvek činilo da postoje prioritetnija pitanja od zaštite klime kojima se treba baviti.

Ministri iz četrdesetak zemalja raspravljaće o idućim koracima koje treba preduzeti u borbi protiv klimatskih promena na Petersberškom klimatskom dijalogu, koji se održava u ponedeljak i utorak u Berlinu.

Domaćini sastanka su Nemačka i Egipat. Nemački kancelar Olaf Šolc i egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi trebalo bi da se obrate na sastanku.

Sastanak je deo prvih rasprava za određivanje dnevnog reda konferencije UN o klimi COP27, koja bi trebalo da se održa u egipatskom obalskom gradu Šarm el-Šeiku početkom novembra.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Ko hoće da se bavi klimatskim promenama, sugestija:

A) da pogleda temeraturnu kartu za planetu Zemlju u rasponu od 4.5 milijardi godina...tu će videti, neverovatne promene, oscilacije klime, tj. ljudi mogu (lako) zaključiti da nije Zemlja nastala zbog ljudske vrste, radi se o nizu slučajnosti koje su omogućile naše postojanje gledano i u ravni globalnih i lokalnih klimatskih tokova! Nažalost nemam mogućnost da na ovim postovima postavljam slike; ali se lako može zamisliti "slika"...analogija, na primer, tzv. "peglanje šumova(lokalno)" da bi dobili "koristan elektronski signal(globalno)" i tsl.

B) Milutin Milanković je pokazao - GLOBALNE – tokove klima na planeti Zemlji (nije se bavio lokalnim odstupanjima), pokazao je da ti globalni tokovi zavisi od istovremenog delovanja tri parametra:

1) nagiba Zemljine ose prema ekliptici, čiji je period vekovne promene oko 45.000 godina,

2) longitude perihela, čiji je vekovni period oko 21.000 godina, i 3) ekscentričnosti Zemljine putanje, čija je sekularna promena oko 100.000 godina.

C) Problem je u tome što postoje i LOKALNI uticaji na klimu (o čemu se sada opravdano govori, fosilna goriva, smanjenje upotrebe mesa kako bi se smanjile emisije gasova koji proizvode efekat staklene bašte i tsl).

Iako su globalni parametri OK, za živi stet, nažalost lokalni nisu (svaka i tako  mala promena od nekoliko stepeni celzijusa ima dalekosežne loše posledice po živi svet).

 

Zoran Stokić

18.07.2022.

Нема коментара:

Постави коментар