недеља, 24. јул 2022.

 

Teodorović: Možemo da očekujemo dokazanog plagijatora na mestu predsednika Vlade

 

VESTI Autor:nova.rs23. jul. 202210:5938 komentara Dušan TeodorovićIzvor: N1

 

 

Akademik Dušan Teodorović rekao je da ćemo biti prva zemlja u svetu u kojoj političara, posle utvrđenog plagijata, postavljaju na mesto predsednika Vlade.

„Mađarski predsednik Pal Schmitt, austrijska ministarka Christine Aschbacher, nemački ministar Karl-Theodor zu Guttenberg, Franziska Giffey, kandidatkinja za gradonačelnicu Berlina i Tatana Mala, češka ministarka pravde su samo neka od imena političara koji su odmah posle utvrđenog plagijata morali da daju ostavke i napuste politički život. U Vučićevoj Srbiji, ovo nije moguće. Pojavom Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja na političkoj sceni Srbije počelo se sa ubijanjem morala, pristojnosti i akademske čestitosti. Njihovi naslednici Vučić i Dačić nastavili su, zajedno sa svojim sledbenicima, da razaraju moral i pristojnost u Srbiji“, rekao je Teodorović u intervjuu za list Nova, na pitanje da prokomentariše najave da će ministar finansija Siniša Mali biti novi premijer Srbije, prenosi Nova.rs.

On kaže da je Siniša Mali dokazani plagijator, ali da to u Vučićevom režimu može da bude samo preporuka za napredovanje.

„Tako ćemo verovatno uskoro biti prva zemlja u svetu u kojoj političara, posle utvrđenog plagijata, postavljaju na mesto predsednika Vlade. Znači, upravo to možemo da očekujemo“, ocenio je Dušan Teodorović.

 

 

***

Komentar

***

 

 

 

Mi ni u 21 veku nemamo autonomiju univerziteta. A bez autonomije univerziteta, nastale u 13 veku, ne bi bilo moguće da se pojavi nova nauka (1687.)...industriska revolucija... U 13 veku moć fakultetskih korporacija počivala na 3 privilegije: na pravosudnoj autonomiji (u okviru crkve), na pravu na štrajk, na monopolu podele fakultetskih zvanja. Svaki novi korak koji je vodio ka autonomiji fakulteta dolazio je kao rezultat sukoba između crkvenih i svetovnih vlasti; obe su profesorima nudile BENEFICIJE. Oni se uspešno odupiru smatrajući da je plata koju dobijaju od učenika najbolji način da ZAŠTITE svoji integritet (ekonomsku nezavisnost). "Svaki rad", kažu profesori, "ima svoju naknadu", zanatlija prodaje svoje proizvode, zašto da i profesori ne prodaju svoje umne proizvode. Da bi to potkopala crkva; na fakultete šalje svoje DOMINIKANCE, koji proklamuju ideju o BESPLATNOJ NASTAVI. Prof se brane: školski život je ZANAT, ima svoje ekonomske zahteve, dominikanci su LAICI, ne mogu držati nastavu; a pošto su deo crkve ne mogu biti i članovi univezitetske korporacije. Nakon krvavih obračuna koji padaju u 1229., pariski fakulteti dobijaju svoju autonomiju 1231.; nju je svečano priznao Luj Sveti, obnovivši i proširivši privilegije koje je univerzitetu 1200.  bio dao Filip-Avgust. U Oksfordu fakulteti dobijaju prve slobode 1214., a sukobi između fakulteta i kralja iz 1232. završavaju se 1240. kapitulacijom Henrija III.


Zoran Stokić

24.07.2022.

Нема коментара:

Постави коментар