петак, 22. јул 2022.

 

Sve spremno za nastup Bočelija u Beogradu: Dvorana kraj Save pod zvezdanim nebom

 

KULTURA Autor:N1 Beograd, Dimitrije Đurić22. jul. 202200:14 Play Video

 

Andrea Bočeli, najvoljeniji tenor sveta, posle deset godina, večeras ponovo nastupa u Beogradu, u okviru "Belgrade River Festa". Za njegove potrebe, a po zahtevu Bočelija, iza zgrade Beogradske zadruge napravljena je posebna dvorana koju je dan uoči koncerta posetila i ekipa TV N1.

Organizator „Belgrade River Festa“ Vuk Žugić istakao je da su pripremili najbolje moguće uslova, kako za Bočelija, tako i za fado divu Marizu koja će na istom mestu nastupiti dan kasnije, u subotu 23. jula.

„Zaista možemo biti ponosni na sve što smo uradili, sigurni smo u zadovoljstvo i umetnika i publike, jer smo pripremili sjajne uslove i samo u tom divnom međusobitetu ostaju i razmenjuju se one najlepše emocije koje su i misija festivala Belgrade River Fest – da u ambijentu koji nećemo zaboraviti, uz nebeske zvezde, doživimo najveće svetske muzičke zvezde“, poručio je Žugić.

Sam koncertni prostor realizovan je po uputima Andree Bočelija i to, kako je istakao Žugić, do najpreciznijih detalja – od ozvučenja, preko mikrofona do video elemenata.

Bočeli će u Beogradu nastupiti u pratnji Simfonijskog orkestra RTS-a, a specijalna gošća koncerta biće Jelena Tomašević.

Žugić je bio organizator i Bočelijevog koncerta u Areni 2005. godine, i prisetio se jedne anegdote koja, po njegovim rečima, pokazuje o koliko se velikom umetniku i čoveku radi.

„Posle koncerta, usred večere, rekao je: ‘Želeo bih da osetim miris vaše srpske zemlje.’ Mi smo ga odvezli daleko van grada, on je izašao iz auta, prošoao i želeo da oseti miris naše zemlje i miris srpskog sela“, ispričao nam je Žugić.

 

***

Komentar

***

 

Vreme je pakleno, nažalost, biće teško i Bočeliju i publici. Ljubiteljima opere koji odustanu zbog Afrike preporučujem 3 bisera Solera koji je 1786, 1787, bio nadaleko popularniji od Mocarta i Salijerija (zajedno). Ko presluša ove opere shvatiće da je ustvari "Mocart /bio/ Soler iz Beča". Iako 60 g slušam opere, tek sam ovih dana uspeo da nađem snimke Solerve 3 opere (ne izvode se). Zašto? Pošto je od Mocarta naprevljen tabu i mit – treba da Soler nestane – da nije postojao. Soler: opera "Il burbero di buon cuore" (4.01.1786, pravi operski bum u Beču); Soler: opera "Una cosa rara" (1786) u roku od 5 godina opera je izvedena 55 puta u Beču na italijanskom i 87 puta na nemačkom. Do 1810. godine bile su produkcije u 19 država – čak u 29 gradova u Italiji – i prevedena je na 9 jezika. Mocart, čiji je Nozze di Figaro  - Solerova  opera izbacila sa repertoara Burgteatra -  citira sekstet „O kuanto un si bel giubilo” u finalu svog Don Đovanija (1787.). Soler:opera "L'arbore di Diana" (1787) Sa 65 predstava za pet godina u Burgteatru usledilo je 40 produkcija od Madrida do Moskve, od Milana do Londona i prevodi na nemački, francuski, poljski i ruski. L'arbore di Diana su Da Ponte i Mocart opisali kao model za Cosi fan tutte. U Čarobnoj fruli Šikanedera i Mocarta Kraljica noći sa svojim damama podseća na Dijanu i njene nimfe.


Zoran Stokić

22.07.2022.

Нема коментара:

Постави коментар