уторак, 16. август 2022.

 

Đina Lolobriđida ulazi u politiku?; "Država je u lošem stanju"

 

 

Italijanska filmska diva Đina Lolobriđida (95) najavila je kandidaturu za italijanski Senat na parlamentarnim izborima 25. septembra.

 

IZVOR: B92, INDEX.HR PONEDELJAK, 15.08.2022. | 19:23 -> 21:10 Foto: Profimedia

 

 

"Jednostavno sam umorna od toga da slušam političare kako se međusobno svađaju, a da uopšte nisu prionuli na posao", rekla je Lolobriđida u intervjuu za list "Corriere della Sera".

Kako kaže, želi da se kandiduje na listi na kojoj je i Komunistička partija.

"Italija je u lošem stanju, želim da učinim nešto dobro i pozitivno",dodala je ona.

Đina je razgovarala sa svojim advokatom pre nego što je donela konačnu odluku, a inače, bivša glumica ima staratelja kojeg joj je dodelio sud nakon višegodišnjeg porodičnog sporta i nije joj dopušteno da samostalno odlučuje o svojoj imovini.

Lolobriđida je već ranije pokušavala da započne svoju političku karijeru. Godine 1999. kandidovala se za Evropski parlament, ali nije osvojila dovoljan broj glasova.

"To je, u svakom slučaju, bilo iskustvo. U životu možete da izgubite ili pobedite", rekla je Lolobriđida.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Homer, Biblija i tsl tumače - generaciju - u genealoškom ključu - naglašavaju samo ono što je jedna generacija nasledila od druge (sinovi, očevi, dedovi). Sociološki ključ nam daje ideju o 5 genracija (hod od 15/20 god) - detinstvo, mladost, incijacija, prevlast, starost. Sanatori "Gerusije" - od njih se traže saveti – u Srbiji u poslednjih 30 g misle da su senatori nepotrebni – zato i jesmo izgubljeni kao "guske u magli". Mlad čovek 20-40 g živi za sebe, ne mari za ono opšte, nekada glumi da radi "opte dobro" a zapravo i tu se bavi samim sobom te i druge pokušava da navede da se bave njime. Karl Poper (92 g) je do poslednjeg dana dugog života bio aktivan u filozofiji i politici. Slično Zevs među kompozitorima Telemann (1681 – 1767) je i u 86 g stvarao nekoliko božanstvenih dela, simfonija i svita, cantatu "Ino", oratorijum "Isus". Do poslednjeg dana on je radio na propagiranju građanskog odnosa prema muzici - u Hamburgu je omogućavao redovne javne nastupe van bilo kakvog aristokratskog ili crkvenog okvira – gradska politika. Sa preko 3.600 dela, on je jedan od najplodnijih kompozitora; njegov stil su odmah preuzeli: Graupner, Pizendel, Hajnihen, Štolcel, Lustig, Jakob Vilhelm, Graun,...,Agrikola.J.Faš, J. Kvanc i Johan Bernhard Bah, K.F.E. Bah. Hendl je često koristio Telemanove teme. J. S. Bah svog sina Vilhelma Fridemana učio da komponuje koristeći Telemanove kantate i klavijature. Muzička knjiga koju je Leopold Mocart pripremio za sina sadrži jedanaest menueta i Telemanovu fantaziju za klavir. Klavirski stil i Karla Filipa Emanuela Baha i A. Mocarta podseća na Telemanov način pisanja.

 

Zoran Stokić

 16.08.2022.

Нема коментара:

Постави коментар