среда, 17. август 2022.

 

Počinje snimanje Zafranovićevog filma o stradanju naroda Kozare

 

 

KULTURA Autor:Neda Vulović17. avg 202217:28 Lordan ZafranovićIzvor: Izvor: N1

 

 

Reditelj Lordan Zafranović započeće 21. avgusta snimanje filma "Zlatni rez 42" o stradanju naroda Kozare u Drugom svetskom ratu po scenariju Arsena Diklića iz 1986. godine. Snimanje bi trebalo da traje godinu dana.

Arsen Diklić je tekst „Deca Kozare“ napisao još 1986. godine, Zafranović ga je adaptirao i uveo nove scene, kako bi što vernije prikazao događaje iz leta 1942. godine, navodi se u saopštenju.

„Ovaj film sam dugo spremao i radim ga da se ne zaboravi. Ovo je film o zlu, kojim želim da zaustavim svako dalje zlo. Film je umetnički krik da se zlo više nikada ne ponovi“, rekao je ranije Lordan Zafranović, tokom priprema za snimanje.

Očekuje se da će na prvoj klapi biti glumac Predrag Miki Manojlović, kojemu će se u kasnijim fazama snimanja pridružiti i Leon Lučev, američki glumac balkanskog porekla Džek Dimič, Irfan Mensur i drugi.

Scenografija se, po Zafranovićevom nacrtu, priprema na teritoriji Gradiške u BiH, a producenti su najavili da će glumačku postavu činiti glumci iz cele bivše Jugoslavije.

Reditelj Lordan Zfranović poručio je, najavljujući film, da on donosi važnu poruku – kako je „na našim prostorima“ moguć suživot.

„Kako se kaže – ne treba zaboraviti zlo, ali valja nam živeti zajedno. Tu smo gde smo. Bez obzira na sve istorijske trzavice, balkanski narodi moraju naći način da žive u dobru, ne u zlu“, naglasio je Zafranović.

Autorsku ekipu činiće više od 60 profesionalaca iz celog regiona, a projekt će se raditi u dva dela i planirano je da traje skoro godinu dana.

Projekat je, između ostalih, podržao i Filmski centar Srbije.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Učinak ovog novog filma, biće kao i učinak sličnih predhodnih – nula, zašto? Začaran krug - maligne destrukcije - Homo sapijensa – opstaje na ne znanju, kao što nas je upozorio  Volter - bez "intelektualnog napretka nema ni moralnog napredka". 689. pre Hrista  Senaherib kralj Asirije (705 - 681. p. n. e.) zapovedio je UNIŠTENJE grada Vavilona, kaže: " Uništio sam grad i njegove hramove, kuće...spalio...to je sada neprepoznatljiva potopljena zemlja". Ne, Senaherib nije mrtav - u svakom veku se pojavljivao u drugom obliku. A to se događalo  zato što nismo bili sposobni da učimo na greškama. Istorija nam ne može reći šta u datoj situaciji da uradimo, ali nam može reći koje grešeke predhodnka da ne ponovimo. Ali da bi racionalno učili na greškama, prvo morate odrasti, postati ličnost, a ne ostati čovek-masa, dete, čovek-dete, jer malo dete (kao i čovek-masa) jednostavno ne razlikuje - sebe - od svojih želja i svojih postupaka; dete (čovek-masa) je aposlutno neodgovorno. A živeti znači stalno rešavati probleme i donositi isprave odluke i - u nama je - u našoj sposobnostima zaključivanja i empatiji - naš orjentir. To je rukovodilo Sokrata da nasuprot etičkom skepticizmu  i relativizmu sofista razvije - učenje o objektivnom karakteru "dobra" i o  istovetnosti vrline i znanja. Ali šta to sve vredi kada svetom od prvih despotskih država vladaju animističke etike, koje ribare ljudskim dušama i drže čoveka na nivou deteta.


Zoran Stokić

17.08.2022.

Нема коментара:

Постави коментар