субота, 27. август 2022.

 

Lavrov: Poredak koji nameće Zapad predviđa rasističku podelu sveta

 

SVET Autor:FoNet27. avg 202214:3612 komentara Sergej LavrovIzvor: Handout/Russian foreign ministry/AFP (arhiva)

 

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocenio je da poredak, zasnovan na pravilima koje nameće Zapad, predviđa rasističku podelu sveta na izuzetne i ostale.

„Rusija, najveća evroazijska i evro-pacifička sila, država-civilizacija, nastavlja da sprovodi miroljubivu spoljnu politiku, da promoviše pozitivnu, ujedinjujuću, globalnu i regionalnu agendu usmerenu ka budućnosti“, rekao je Lavrov u video obraćanju učesnicima Petog globalnog foruma mladih diplomata u Kazanju.

Kako je dodao, Rusija ostaje čvrsto privržena osnovnim principima međunarodne komunikacije sadržanim u Povelji UN, a pre svega principima suverene jednakosti država – i velikih i malih.

„Mi smo dosledni zagovornici poštovanja kulturne i civilizacijske raznolikosti naroda, njihovog prava da sami određuju svoju sudbinu. Istovremeno, kategorički odbacujemo neokolonijalni ‘poredak zasnovan na pravilima’ koji nameće ‘kolektivni Zapad’, na čelu sa SAD. Taj poredak predviđa rasističku podelu sveta na grupu izuzetnih, koja apriori ima indulgenciju za svake akcije i ostale zemlje koje su dužne da prate ‘zlatnu milijardu’ i da služe njenim interesima“, naglasio je šef ruske diplomatije.

Konstatujući da su se u poslednjih četvrt veka na međunarodnoj areni dogodile „zaista tektonske promene“, Lavrov je poručio da je „savremeni svet objektivno multipolaran“ i da se ta geopolitička stvarnost ne može ignorisati.

 

 

***

Komentra

***

 

 

 

Kao što je to tako davno kazao Ortega i Gaset, najveća greška Evrope, je ta "što je stvorio dva DIVA (SAD i SSSR) koji će je uništiti"! 

Velike su šanse da animistička društva - udruženo – unište Evropu. Animističke despotije (Rusija, Kina, arapski svet, Indija, Srbija i tsl) i despotija kapitala (SAD) su zloupotrebile nauku i sprečavaju da ona sprovede svoju pedagošku funkciju u našim svakodnevnim životima, političkom životu; a ta je njena funkcija najvažnija za proces zaključivanja - za proceš donošenja odluka - kada rešavamo probleme. Čak je i u školama, kulturi, internetu nauka predstavljena – principski pogrešno. Pozitivistički. Međutim bez istorije i metodologije nauke – nije moguće da čitaoci bilo šta od tog, beskonačnog mnoštva, zaista dubinski razumeju i trajno zapamte. Da bi Zemlja preživela neophodno je da njeni stanovnici savladaju način - kako nastaje naučno saznanje – i po čemu se ono razlikuje od - zdravorazumskog, umetničkog, filozofskog, teološkog i tsl. Nauka je uspešna zbog svog kritičkog metoda; kroz kritiku, priznavanje i učenja na grešaka, stvaraju se nova rešenja, uspešno se rešavaju problemi. Odsustvo kritike vodi - suženju perspektive – nefleksibilnosti, iluzijama i samoobanama. Naučna objektivnost ne zavisi od psihologije naučnika kao pojedinca nego je ona rezultat javnog društvenog karaktera naučnog metoda! Osnovna karakteristika nauke jeste njena podložnost reviziji – u javnim kritičkim raspravama naučni stavovi mogu biti - opovrgnuti i zamenjeni boljim. Sukobljene ideje traže zastupnike: branioce, porotu, čak i publiku u akademskoj sredini; za tako nešto je potrebno liberalno društvo, a ne društvo u kome postoji ideološke istine, monopoli, tabu.

 

Zoran Stokić

27.08.2022.

2 коментара:

  1. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  2. Rusija....država-civilizacija..."

    Kaže mister Lavrov megalomanijak.

    Rusija jedva da je država a kamoli "civilizacija".

    E, kad Rusi lupetaju, onda lupetaju na angro, tj. naveliko.

    ОдговориИзбриши