среда, 10. август 2022.

 

Lars fon Trir ima Parkinsonovu bolest

 

 

SHOWBIZ Autor:NME, N1 Beograd09. avg 202215:09 Lars fon TrirIzvor: REUTERS/Jean-Paul Pelissier/File Photo

 

Danskom reditelju Larsu fon Triru dijagnostikovana je Parkinsonova bolest, saopštila je njegova producentska kuća Zentropa.

U saopštenju se navodi da je Fon Trir „dobrog raspoloženja i da prima terapiju za svoje simptome“, prenosi NME.

Zentropa je takođe potvrdila da će Fon Trir završiti rad na trećoj i poslednjoj sezoni svoje horor serije „Kingdom“, koja je trenutno u postprodukciji.

Poslednja sezona imaće svetsku premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu 31. avgusta, a Fon Trir će, kako se navodi, učestvovati u ograničenom broju medijskih događaja vezanih za premijeru.

Lars fon Trir jedan je od najkontroverznijih savremenih filmksih stvaralaca. Zajedno sa svojim zemljacima Tomasom Vinterbergom, Kristijanom Levringom i Sorenom Krag-Jakobsenom, utemeljivač je avangardnog filmskog pokreta „Dogma 95“.

Sa filmom „Ples u tami“ u kojem je glavnu ulogu igrala islandska muzička zvezda Bjork, je 2000. godine osvojio Zlatnu plamu na Filmskom festivalu u Kanu.

 

***

Komentar

***

 

 

 

Šteta, da spomenemo (preporučimo) makar nekoliko njegovih filmova. "Evropa" - kritika je ovaj film  upoređivala sa Godarom, D. Linčom - ali film nije dobio Zlatnu palmu 1991.; da je autor pretenciozan videlo se na dodeli nagrada kada je Trir - napravio vulgarne gestove prema žiriju i nazvao njegovog predsednika R. Polanskog „patuljkom“. Leopold Kesler,mladić iz SAD, nemačkog porekla, putuje tamo da pomogne obnovu zemlje koja je razorena u II svetskom ratu. Dobija posao konduktera u vagonima za spavanje - pa Nemačku vidi iz perspektive pokretnih vozova, železničkih stanica. Upoznaje Katarinu sa kojom se ženi; mešavina melodrame i trilera; biva svedok unutrašnjih previranja u zemlji kroz terorističke akcije vukodlaka - nacionalsocijalističkih  fanatika (Katarina je ćerka jednog takvog). Film obiluje vrhunskom montažom, kadriranjem, snimljen uglavnom crno-belo kako bi predstavio najmračnija vremena koja je Nemačka doživela, usred ruševina i "vukodlaka". Upečatljiva je scena božićne mise, u katedrali bez krova, pod snegom koji pada. Dinamična kamera, ekspresionističke scenografije, boja u kontrastu sa crno-belim i tsl. A za ova vremena, na Zemlji, u kojima živimo, preporučujem - "Melanholija"  -  apokaliptična umetnička drama, 2011., koji je napisao i režirao Lars fon Trir. Filmska priča prati život dve sestre, od kojih se jedna udaje neposredno pre nego što se egzoplaneta sprema da se sudari sa Zemljom. A za stanje u Srbiji, možda,"Kraljevstvo" - danska televizijska serija "Riget" - koju je kreirao Lars fon Trir 1994., a korežirali su Lars fon Trir i Morten Arnfred. Smeštena je u neurohirurško odeljenje kopenhagenskog Rigshospitalet - pod nadimkom „Riget“; serija prati brojne likove, i osoblje i pacijente, dok se susreću sa bizarnim fenomenima, uključujući natprirodne.

 

Zoran Stokić

10.08.2022.

 

Нема коментара:

Постави коментар