петак, 12. август 2022.

 

Izložba „The Subterraneans“ – referenca na značajne promene u dvadesetom veku

 

KULTURA Autor:N1 Beograd12. avg 202212:481 komenta Izvor: N1

 

 

Izložba "The Subterraneans" predstavlja referencu na značajne promene koje su nastale u drugoj polovini dvadesetog veka, a koje su uticale na sveobuhvatni koncept kulture i umetnosti do danas. Izlažu Bojana Janjić, Iva Kuzmanović, Marija Šević, Mihailo Prostran i Raško Milatović. Izložba je otvorena do 21. avgusta.

 

Imajući u vidu pomeranje granica koje su redefinisale društvene normative, prezentacijom vizuelnog sadržaja na izložbi se uspostavlja vremenska dijagonala između prošlosti i sadašnjosti, a time i podseća na važnost kontrakulture i njenog uticaja na savremeno društvo.

 

***

Komentar

***

 

 

Kao što ne ne postoji "prirodna etika" (postoje konglomerati raznih etičkih sistema kroz istoriju) tako je i sa "kulturom". "Kultura"(primarna) omogućava Homo sapijensu da iz faze varvarsta zakorači u složeniju organizaciju društva i tako poveća svoje šanske za opstanak! Svaka kultura - način života -  sačinjena je od: simbola, jezika, vrednosti, normi i rituala. Pomoću te "primarne" kulture  jedinke društva se socijalizuju. Vrednosti su apstraktne ideje o tome što je dobro, ispravno i poželjno. One su osnova za društvene norme. Norme su društvena pravila ili uputsta što određuju prikladno ponašanje u određenim situacijama. Nažalost to je u Srbiji od 1990-2022. apsolutno postradalo. Kod nas se zato umesto govora o primarnoj kulturi (koja omogućava naše preživljavanje) govori o popularnoj/masovoj i tsl kulturi - elitnim dobrima, aktivnostima kao što su visoka moda ili muzejska umetnost i klasična muzika, a reč "kulturan" označava ljude koji znaju o tim aktivnostima i učestvuju u njima. I Hitler i njegovi generali su posećivali muzeje a Hanfstaengl je često za njega svirao nekoliko minuta Wagnera, naročito kada se Hitler osećao slabo ili deprimirano, a generali su uveče odlazili u operu - ali su ipak saučesnici jedne od najveće destrukcije života.

 

Zoran Stokić

12.08.2022.

Нема коментара:

Постави коментар