уторак, 2. август 2022.

 

Tek 15 godina nakon smrti, Pavaroti dobio priznanje koje zaslužuje

 

Italijanski tenor Lučano Pavaroti, koji je preminuo 2007. godine, biće posthumno počašćen zvezdom na Stazi slavnih u Holivudu 24. avgusta.

 

IZVOR: B92 UTORAK, 2.08.2022. | 12:13 -> 12:54 Foto: EPA/ANATOLY MALTSEV

 

Pavarotijeva zvezda biće 2730. zvezda na ovom poznatom holivudskom bulevaru, a na događaj je kao govornik pozvan američki dirigent Džejms Konlon.

U ime porodice, svečanosti će prisustvovati Kristina Pavaroti, jedna od tri pevačeve ćerke iz prvog braka.

Pavaroti, rođen u Modeni 1935. godine, smatra se jednim od najvažnijih tenora 20. veka, nastupao je u svim velikim operskim kućama sveta. Svetsku slavu stekao je i izvođenjima u triju zvanom "Tri tenora", sa Plasidom Domingom i Hozeom Karerasom.

Bio je poznat i po dobrotvornim koncertima pod nazivom Pavaroti i prijatelji, na kojima je pevao duete sa svetskim rok i pop zvezdama.

Preminuo je od raka pankreasa 6. septembra 2007. u 71. godini života.

 

***

Komentar

***

 

Pavarotijevo tehničko znanje mu je omogućilo da se oseća udobno u svom  vokalnom  registru, ali je on ostao upamćen kao neko ko je najviše voleo -  da prenese emocije – a ne da publiku zadivi - čistom tehnikom (za razliku od  mnogih njegovih  kolege koje su više voleli da zaprepaste  publiku  vokalnim vratolomijama). Naravno u naša vremena pevači više nisu  bili "centar" muzičkog  života kao što su to bili, na primer, kontratenori  u operi od 1600 -1800 bili su plaćeni više od kompozitora, dirigenta i tsl.  U ta vremena Farinelia, Caffarellia, Manzolija i &  za koje su Porpora, Hendl, Vivaldi, Broši, Hasa, Gluk, Traeta i & pisali opere - bili su zapravo oni zbog kojih se dolazilo u opere. Kada je Leopold Mocart 1764. svoju nadarenu decu predstavio  na dvorskim i privatnim koncertima u Londonu on je da bi povećao svoju zaradu, iskoristio gostovanje čuvenog pevača Manzolija - u Handelovim operama:" Ezio "," Berenice " (njegova su deca nastupala u  pauzama Manzolija). Kontratenor je nadarenom Amadeusu  tada  držao  besplatne  časove pevanja. Leopold i Amadeus su se ravanširali Manzoliju - A.Mocart  je napisao operu za pevača (koji je rešio da se penzioniše) – "Ascanio in Alba" KV 111. 1771. Arije za glavni lik "Ascanio" (raspon: mezzo-soprano – castrato) koje je u Beči, na premjeri, izveo Giovanni Manzuoli pisane su tako da predsatve "punoću", nosivost, tog glasa i bujanje.

 

*

 

https://www.youtube.com/watch?v=EWyvDAzvRiI

W. A. Mozart - KV 111 - Ascanio in Alba

 

 

 

 

Zoran Stokić

02.08.2022.

Нема коментара:

Постави коментар