среда, 24. август 2022.

 

 

NASA objavila zvuk iz svemira: "Čuje se crna rupa" VIDEO

 

 

NASA je na svom profilu na Tviteru objavila audio-snimak iz svemira, koji predstavlja zvučne talase koji dolaze iz crne rupe i prolaze kroz grupu galaksija.

 

IZVOR: INDEX.HR UTORAK, 23.08.2022. | 11:39 -> 13:10 Foto: Shutterstock/Dima Zel

 

Preslušati:

https://www.b92.net/zivot/nauka.php?yyyy=2022&mm=08&dd=23&nav_id=2201253



"Pogrešna pretpostavka da u svemiru nema zvukova potiče od činjenice da je većina svemira vakuum, kojim ne mogu da putuju talasi. Grupa galaksija ima toliko gasova da smo uhvatili stvarni zvuk. Ovde je pojačan i pomešan sa drugim dodacima da bi se čula crna rupa", napisali su ispod snimka.

Takozvana sonifikacija razlikovala se od prethodnih napora koji su se sveli na prevođenje astronomskih podataka u zvuk. Ovaj put su se u zvuk prevodili zvučni talasi koje su naučnici zabeležili.

NASA je objasnila da su ti zvučni talasi potom resintetizovani u zvukove koje čovek može da čuje. Zabeleženi tonovi povišeni su za 57 ili 58 oktava i nisu reprodukovani pomoću violina ili drugih instrumenata.

 

***

Komentar

***

 

Snimljeni  su  talasi  - koje je izazvala  crna rupa  pri svom  kretanju  kroz - jato galaksije Persej. Stvarni zvuci su, međutim, izvan opsega ljudskog sluha na 57 oktava ispod srednjeg C.  NASA-ina rendgenska opservatorija Chandra  uhvatila je  talase koje izaziva crna rupa satvežđe Persej, talasi su bili vidljivi  na rendgenskom snimku,  ali ljudsko uvo nije u stanju da čuje taj registar. Zato je NASA "uvećala" ljihovu prvobitnu frekvenciju.

Prvi put NASA je objavila ovaj snimak, zvuk koji izaziva crna rupa M87, projekat Event Horizon Telescope 2019. Ta muzika takođe je dolazila  iz rendgenskih podataka teleskopa Chandra, ali uključivala je audio interpretacije optičkih podataka sa svemirskog teleskopa Hubble i radio talase iz Atacama Large Millimeter Arrai u Čileu. Ta kombinacija podataka je zahtevala više kreativnosti nego jednostavno povećanje visine zvuka, NASA je od toga napravila ovu muziku.

 

*

 

Kome se ovaj zvuk ne dopadne, može da presluša sinfoniju astronoma Williama Herschela

 

https://www.youtube.com/watch?v=7BehLlyqYk8

William Herschel (1738-1822) - Sinfonía para cuerdas nº 8 en Do menor

 

*

 

Muzičar Vilijam Heršel (rođen u Hanoveru u porodici muzičara) astronom-amater je 1781. otkrio novo nebesko telo, u  prvi mah se nije znalo da li je to kometa ili planeta. Za otkriće "Urana" engleski kralj Džordž III dodelio mu je doživotnu  platu. Jedna slučajnost francuska okupacija rodnog grada naterala je Vilijem u emigraciju 1766. - postaje orguljaš u engleskoj banji Bat; sa sobom je poveo sestru Karolinu. Izvodili su Hendlova dela Mesija, Jude Makabejac, Samson. U slobodno vreme amaterski su posmatrali nebo i pravili nove teleskope, učili astronomiju i matematiku; najviše ih je  inspirisala Fergusonova "Astronomjia" – poglavlje o zvezdama. Kada je Vilijam počeo profesionalno da se bavi astronomijom Karolina mu je u svemu pomagala pa i u pravljenju astronomskih kataloga i naučnih članaka. Tako je jedna operska pevačica posle bratovljeve smrti, nastavila njegov rad iz astronomije radeći na katalogu zvezda, dopunjavala ga je sve do svoje smrti u 98 godini. Na njen 97. rodjendan posetili su je Hanoveranski princ i princeza da joj se zahvale za upordni predani rad.

 

Zoran Stokić

24.08.2022.

Нема коментара:

Постави коментар