субота, 11. фебруар 2023.

 

Beogradska filharmonija šalje pomoć Turskoj i Siriji

 

KULTURA Autor:N1 Beograd10. feb 202313:34  Izvor: BF promo

 

Prihod od večerašnjeg koncerta koji održava na Kolarcu, Beogradska filharmonija donira Crvenom krstu za pomoć stanovništvu Turske i Sirije koje je pogodio razorni zemljotres.

„Iako ovaj koncert ne nosi naziv nekog od gradova Turske ili Sirije, naše misli idu upravo tamo. Prihod od večerašnjeg nastupa upućujemo kao pomoć ovim zemljama u njihovom teškom trenutku, a publika će takođe biti pozvana da doprinese svojim prilozima za humanitarnu pomoć“, saopšteno je iz Beogradske filharmonije.

Orkestar nastupa pod upravom dirigenta Gerita Prisnica i predstavlja violinistkinju Elinu Vahalu. Filharmonijska sezona „Na dobrom putu“, posvećena različitim metropolama, stiže do Helsinkija, a na programu su kompozicije finskih autora.

 

***

Komentar

***

 

Pohvalno, ovo me je podsetilo na Telemanov oratorijum "Donner-ode" koje je on napisao povodom katastrofalnog zemljotresa u Lisabonu (1755.), za 5 solista, hor, 3 trube, timpani, 2 oboe, fagot, gudače i basso continuo. Tekst je adaptacija Psalma 8 i 29. Oratorijum - božje moći contra destruktivne sila prirode.Tekst i izbor instrumentacije upućuju na preteći prirodni fenomen zemljotresa. Teleman koristi sve muzičke mogućnosti koje nudi tekst, stvarajući moćan oratorijum u kome trube i timpani igraju važnu ulogu. Kad je Alfred Vegener početkom 20 veka stvorio teoriju pomeranja kontinenata (koja je kasnije postala suštinska osnova za današnji model tektonike ploča kod zemljotresa) ostala je kontroverzna tokom njegovog života i brzo je zaboravljena nakon njegove smrti. Samo nekoliko naučnika, na primer, paleogeografa Edgar Dake i Milutin Milanković, od početka su podržavali Vegenera. Druge kolege su govorile o „misaonim igrama“, „fantazičnim kreacijama“ ili čak o „maštanjima groznice onih koji su ozbiljno pogođeni bolešću rotacije kore i epidemijom pomeranja polova“, „njegova teorija je divan san o lepoti i gracioznosti, san velikog pesnika". Ali katastrofe se ponavljaju. Tako je na primer 1.11. 1755.g., 2/3 Lisabona uništeno u jakom potresu, bio je oko 9,0 (Rih) a usledio je i cunami; 50.000 poginulih. U 14 veku Lisabonje imao 8 jakih potresa, U 16 veku 5 potresa. A epidemija kuge iz 1569.,odnela je 60000 života. Probleme potresa i kuge rešavali su uz pomoć "Inkvizicije"!

Zoran Stokić

12.02.2023.

Нема коментара:

Постави коментар